Jak parzyć kawę w Aeropressie? Aeropress to wielka strzykawka do kawy, która odmieniła nas sposób picia małej czarnej. Zamiast igły ma na końcu sitko. Tłok przepycha wodę, a sitko na końcu zatrzymuje fusy. Ciśnienie, jakie wytwarza się w tym procesie wpływa na proces parzenia kawy i daje dość ciekawy rezultat. Samo urządzenie składa się z tłoka, cylindra, przykręcanego sitka, plastikowej łyżki i czegoś w rodzaju lejka z podstawką, do łatwiejszego nalewania kawy. W zestawie producent dołącza jeszcze zestaw filtrów jednorazowych, które można zamienić na wielorazowy filtr metalowy. Tyle odnośnie budowy.
Aeropress do kawy
Aeropress jest mały, kompaktowy i można bez problemu wozić go ze sobą w podróży, czy zabierać wszędzie tam, gdzie chcecie się napić dobrej kawy, a spodziewacie się, że jej nie dostaniecie. Ludzie będą się dziwnie patrzeć, ale jest to cena jaką trzeba ponieść za bycie snobem (koneserem:). W sprzedaży jest jeszcze model podróżny Aeropressu – Aeropress Go. Jest mniejszy i może pomieścić wewnątrz specjalnego pojemnika wszystkie niezbędne elementy. Na tym jednak zalety kawy ze strzykawy się nie kończą. Łączy ona w sobie elementy kaw przelewowych (drip, chemex) i kaw parzonych (kawiarka).
Zalety aeropressu – subiektywny przegląd:
- Jest stosunkowo łatwy w użyciu, choć opanowanie optymalnej techniki to już zupełnie inna sprawa
- Jest tani. Kosztuje w okolicach 100-150 złotych i jest dość trwały, ponadto, składa się z wymiennych elementów.
- Raczej nie będzie się psuł, bo w przeciwieństwie do ekspresu, tu nie ma się co zepsuć
- W aeropressie można zrobić kawę na nieskończoną ilość sposobów, zmieniając czas parzenia, szybkość tłoczenia, czy sposób zalania kawy (o tym szerzej piszemy poniżej).
Są też słabe strony
A wady? Tych też jest kilka. Po pierwsze, to nie jest metoda do parzenia wielu kaw na raz. Zaparzycie w nim może dwie, może trzy filiżanki, ale nie więcej. Oznacza to, że między jednym a drugim napełnieniem trochę się “namachacie”. Można to porównać do domowego ekspresu z jedną kolbą – powodzenia w zrobieniu 15 espresso na raz. Po drugie, aeropress to nie ekspress do kawy, więc nie liczcie, że zastąpicie tym drogie i duże urządzenia tego typu. Co nie znaczy, że nie zaparzycie w tym dobrej kawy. Może nawet lepszej od tej z taniego ekspresu. Na tym jednak wady się nie kończą.
Wady aeropressu:
- Lepiej kupić nowy aeropress niż kupować części zamienne, bo zwyczajnie są drogie. Nowy tłok może kosztować tyle, co ⅔ całego urządzenia
- Jeśli nieumiejętnie zaparzycie kawę, będzie niesmaczna
- Parzenie kawy trwa dłużej niż w przypadku metod przelewowych i jest bardziej skomplikowane
- Istnieje niewielka szansa, że coś pójdzie nie tak i poparzycie się wrzątkiem próbując wycisnąć kawę. Generalnie, to samo może przydarzyć się wam przy zbyt mocnym dociskaniu praski francuskiej, albo w nieumiejętnej obsłudze ekspresu, ale ostrzegamy.
- Aeropress to metoda dla osób, które lubią się bawić kawą, lubią eksperymenty, nawet kosztem błędów. Dla jednych to zaleta, dla innych oczywista wada.
Jak parzyć kawę w Aeropressie?
Jak zaparzyć kawę w Aeropressie? Mamy co najmniej trzy możliwe metody do wykorzystania. Dwie z nich to te “oficjalne”, które znajdziecie na pudełku urządzenia. Trzecia zakłada wykorzystanie aeropressu jako dripa. We wszystkich metodach stosujemy te same kroki podstawowe, czyli moczymy papierowy filtr, żeby uniknąć nieprzyjemnego smaku i zalewamy kawę na początku niewielką ilością wody, a dopiero potem wlewamy resztę wody.
Jak parzyć kawę w aeropressie? metodą standardową
Zakręć plastikowe sitko wraz z filtrem (zmoczonym) w tulei. Umieść między 18 a 25 gramów kawy w tulei, zalej kawę delikatnie na całej powierzchni, poczekaj 30-40 sekund, zamieszaj kawą, dopełnij aeropress wodą do 250 gramów lub mniej, zależnie od potrzeb. Przeciśnij kawę przez tłok do kubka, szklanki lub filiżanki. Gotowe. Takie parzenie zajmuje od około minuty do dwóch.
Jak parzyć kawę w aeropressie? Parzenie perkolacyjne
Sypiemy kawę bezpośrednio na plastikowe sitko z filtrem i zalewamy je wodą dokładnie tak jak przy metodach przelewowych. Przelewamy wodę przez kawę na sitku, bez tłoczka, bez wyciskania. Ot, taki drip. Jeśli naczynie na spodzie jest przezroczyste możemy kontrolować ilość wlanej kawy. Taki sposób parzenia może zająć kilka minut.
Aeropress metodą odwróconą
Odwracamy aeropress. Wkładamy tłok mniej więcej do połowy i stawiamy urządzenie “na głowie”, czyli sitko z filtrem znajdzie się teraz na samej górze. Zanim je zakręcimy wsypujemy kawę, sprawdzamy, czy tłok szczelnie przylega do ścianek tulei i zalewamy kawę wodą. Czekamy. Tak najlepiej dwie minuty. Następnie odwracamy ostrożnie aeropress i wciskamy tłok.
Jak parzyć kawę w aeropressie? Dobre rady cioci Ady:
- Szybkość i siła z jaką naciskasz tłok będą mieć wpływ na smak kawy. Im wolnej i delikatniej przeciskasz kawę, tym bardziej delikatna będzie w smaku oraz klarowna w wyglądzie
- Czas parzenia we wszystkich metodach możesz wydłużać, podobnie jak czas oraz ilość zamieszań kawy
- Twój napar nie będzie nigdy lepszy niż ziarna kawy, z których korzystasz, dlatego warto szarpnąć się na kawę ze sklepu specjalistycznego
- Temperatura optymalna dla aeropressu wynosi trochę powyżej 80 stopni Celsjusza, ale wiele osób parzy swoją kawę wrzątkiem lub zalewa ją nawet zimną wodą. Warto spróbować
Gdzie kupić Aeropress?
Aeropress możesz kupić w większości dobrych sklepów z kawą my polecamy zakupy w ŚwieżoPalone.pl
Dodaj komentarz