• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści

foodiesworld

Jedz, pij, podróżuj

  • Kraje
    • Włochy
    • Polska
    • Kuba
    • Słowacja
    • Czechy
    • Estonia
    • Francja
    • Holandia
    • Litwa
    • Łotwa
    • Majówka i długi weekend
    • Wycieczki jednodniowe
  • Jedzenie
  • Alkohol i Napoje
  • O nas
  • Współpraca
  • Show Search
Hide Search
Jesteś tutaj: Strona główna / Alkohol i Napoje / Bimber na weselu. Kupujesz, ryzykujesz!

Bimber na weselu. Kupujesz, ryzykujesz!

Foodies World · 18/02/2019 · 4 komentarze

bimber

Z tego tekstu dowiesz się, czy pędzenie bimbru jest legalne i przede wszystkim, czy bimber na weselu można podawać bez obaw o konsekwencje prawne.

fot. pixabay.com

Bimber na weselu na własny użytek?

Czy można pędzić bimber  w 2019? Zacznijmy od podstaw. Nie ma czegoś takiego jak “bimber na własny użytek”, który miałby być legalny, tak jak nie ma legalnej amfetaminy na własny użytek. Zgodnie z prawem, destylacja alkoholu, pędzenie bimbru, wytwarzanie whisky, rumu, tequili, koniaku czy spirytusu są zakazane. W domowych warunkach wolno nam robić piwo, wino, miód pitny, sake, cydr i wszystkie nie wymagające destylowania alkohole. Oznacza to, że również dziadkowe nalewki są legalne, o ile alkohol, którym zalano np. owoce pochodził ze sklepu, a nie z piwnicy sąsiada. Dokładnie reguluje to art. 12a ustawy o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych:

Art. 12a. 1. Kto bez wymaganego wpisu do rejestrów, o których mowa w art. 3 ust. 1 i 2, wyrabia, skaża, oczyszcza lub odwadnia alkohol etylowy albo wytwarza wyroby tytoniowe – podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Przy większej skali produkcji sąd może orzec karę pozbawienia wolności do lat dwóch.

czy pędzenie bimbru jest legalne w 2019? Z powyższego wynika, że nie. Niezależnie od tego, czy na własny użytek, czy na sprzedaż.

Zobacz też: Bimber to nie wódka, choć wcale nie musi być zły

Bimber: legalność

Czy robienie bimbru jest legalne? Nie. Jednak samo posiadanie aparatury do wyrobu alkoholu nie jest zabronione. Destylować można wiele rzeczy, nie tylko alkohol. To jednak teoretyczne rozważania. Jeśli zostaniemy przyłapani na produkcji, sąd może nakazać konfiskatę aparatury niezależnie od tego, do kogo ona należy. Co jest jednak ważne, samo picie bimbru jest legalne. Czyli za pędzenie bimbru możemy mieć problemy, ale pić możemy bez obaw.

 

Zobacz: Jak pić tequilę?

Bimber na weselu. Legalny czy nie?

Czy zatem bimber na weselu jest legalny? Nie do końca. Jeśli organizujemy wesele w lokalu gastronomicznym to on odpowiada za to, co ląduje na stołach. W tym, np. za ciasta i alkohol. Nie ma znaczenia czy goście dostaną biegunki po torciku cioci, czy rosole szefa kuchni. Winę ponosi tu restauracja. Podobnie z alkoholem. Podawanie alkoholu z nielegalnego źródła jest zabronione. W razie kontroli skarbówki, tłumaczenie, że bimber przynieśli goście nie uratuje restauratora przed karą. Podobnie, jeśli goście zatrują się alkoholem, który sami przynieśli. Jeżeli restaurator podaje wam jedzenie, to on za nie odpowiada.

Jaki alkohol na wesele? Posłuchaj o tym w naszym podcaście!

Reasumując, jeśli organizujecie wesele w restauracji, a nie np. w domu weselnym, gdzie sami przynosimy własne dania, podawanie bimbru jest praktyką tyleż ryzykowną, co po prostu nielegalną i zarówno skarbówka, jak i sanepid mogą dorzucić swoje trzy grosze. Bimber na weselu to po prostu ryzyko.

Mieliście bimber na swoim weselu? Dajcie znać w komentarzach!

Jak pić absynt? Wszystko, co musisz w wiedzieć o zielonej wróżce!

Jak pić Martini? Prawie wszystkie możliwe sposoby

Reader Interactions

Komentarze

  1. Adar napisał

    06/02/2021 o 11:21

    Bimber jest popularny na weselach, ja osobiście preferuję czystą lub whisky. Niektóre bimbry są dobre, po innych się rzyga.

    Odpowiedz
    • Antoni napisał

      21/06/2021 o 21:14

      tak samo jak po wódce. Jedne są dobre drugie nie. A jezeli wyżłopie się za dużo to i po wódce sie rzyga, ma nielichego kaca i i również choruje. wiem ro z autopsji bo jedno i drugie się piło. obecnie bimber produkowany jest porządnie, głownie z cuku in drżdży, a przy przemysłowym wyrobie wódki używa się chemii z benzyną włącznie. jestem zdania, że dobry bimberek jest dużo zdrowszy od gorzały.

      Odpowiedz
  2. grtgr napisał

    08/08/2021 o 11:19

    Przecież jak jest wesele w restauracji to też przynoszą bimber, więc skoro goście przynoszą bimber to restauracja ma za to odpowiadać?

    Odpowiedz
  3. bimbrownik napisał

    05/11/2021 o 20:36

    ja tam jestem ugadany z domem weselnym kupuja duze ilosci i nie ma problemu jak narazie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

Dziennikarz kulinarny, bloger, pasjonat fotografii analogowej, alkoholi oraz podróży. Mieszka w Warszawie, pochodzi z Krakowa. Wraz z żoną Marceliną tworzy ten blog od 2018 roku. Czytaj dalej…

Wszelkie prawa zatrzeżone. Foodies World 2018 - 2020