Kategorie

Bimber na weselu. Kupujesz, ryzykujesz!

Z tego tekstu dowiesz się, czy pędzenie bimbru jest legalne, czym jest bimber na własny użytek i przede wszystkim, czy bimber na weselu można podawać bez obaw o konsekwencje prawne.

fot. pixabay.com

Bimber na własny użytek?

Zacznijmy od podstaw. Nie ma czegoś takiego jak “bimber na własny użytek”, który miałby być legalny, tak jak nie ma legalnej amfetaminy na własny użytek. Zgodnie z prawem, destylacja alkoholu, pędzenie bimbru, wytwarzanie whisky, rumu, tequili, koniaku czy spirytusu są zakazane. W domowych warunkach wolno nam robić piwo, wino, miód pitny, sake, cydr i wszystkie nie wymagające destylowania alkohole. Oznacza to, że również dziadkowe nalewki są legalne, o ile alkohol, którym zalano np. owoce pochodził ze sklepu, a nie z piwnicy sąsiada. Dokładnie reguluje to art. 12a ustawy o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych:

Art. 12a. 1. Kto bez wymaganego wpisu do rejestrów, o których mowa w art. 3 ust. 1 i 2, wyrabia, skaża, oczyszcza lub odwadnia alkohol etylowy albo wytwarza wyroby tytoniowe – podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Przy większej skali produkcji sąd może orzec karę pozbawienia wolności do lat dwóch.

zobacz też: Bimber to nie wódka, choć wcale nie musi być zły

Bimber: legalność

Czy robienie bimbru jest legalne? Nie. Jednak samo posiadanie aparatury do wyrobu alkoholu nie jest zabronione. Destylować można wiele rzeczy, nie tylko alkohol. To jednak teoretyczne rozważania. Jeśli zostaniemy przyłapani na produkcji, sąd może nakazać konfiskatę aparatury niezależnie od tego, do kogo ona należy. Co jest jednak ważne, samo picie bimbru jest legalne. Czyli za pędzenie bimbru możemy mieć problemy, ale pić możemy bez obaw.

Bimber na weselu. Legalny czy nie?

Czy zatem bimber na weselu jest legalny? Nie do końca. Jeśli organizujemy wesele w lokalu gastronomicznym to on odpowiada za to, co ląduje na stołach. W tym, np. za ciasta i alkohol. Nie ma znaczenia czy goście dostaną biegunki po torciku cioci, czy rosole szefa kuchni. Winę ponosi tu restauracja. Podobnie z alkoholem. Podawanie alkoholu z nielegalnego źródła jest zabronione. W razie kontroli skarbówki, tłumaczenie, że bimber przynieśli goście nie uratuje restauratora przed karą. Podobnie, jeśli goście zatrują się alkoholem, który sami przynieśli. Jeżeli restaurator podaje wam jedzenie, to on za nie odpowiada.

Reasumując, jeśli organizujecie wesele w restauracji, a nie np. w domu weselnym, gdzie sami przynosimy własne dania, podawanie bimbru jest praktyką tyleż ryzykowną, co po prostu nielegalną i zarówno skarbówka, jak i sanepid mogą dorzucić swoje trzy grosze.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *