• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści

foodiesworld

Jedz, pij, podróżuj

  • Kraje
    • Włochy
    • Polska
    • Kuba
    • Słowacja
    • Czechy
    • Estonia
    • Francja
    • Holandia
    • Litwa
    • Łotwa
    • Majówka i długi weekend
    • Wycieczki jednodniowe
  • Jedzenie
  • Alkohol i Napoje
  • O nas
  • Kontakt
  • Show Search
Hide Search
Jesteś tutaj: Strona główna / Alkohol i Napoje / Bourbon a whiskey amerykańska: historia USA w pigułce

Bourbon a whiskey amerykańska: historia USA w pigułce

Foodies World · 28/09/2020 · Zostaw komentarz

Bourbon a whiskey amerykańska: trunek ten jest bardziej amerykański niż bejsbol i coca-cola. Powstał na długo przed słynną Route 66, statuą wolności i Big Mackiem. Pomógł zbudować amerykę, jaką dziś znamy. Ale czym tak naprawdę jest bourbon i jak się go produkuje?

Bourbon a whiskey amerykańska
Bourbon a Whiskey amerykańska / pixabay.com

Produkcja whiskey na ziemiach amerykańskich jest starsza niż samo USA. Zacier na bazie zbóż destylowali już pierwsi osadnicy. Początki tego, co dziś nazywamy amerykańską whiskey, sięgają tak naprawdę czasów, pierwszych osadników. Burbon do Ameryki Północnej przywieźli koloniści ze Szkocji i Irlandii. Nim ukonstytuowały się jednak dzisiejsze Stany Zjednoczone, brytyjscy koloniści przywieźli ze sobą rum, porto i modę na piwo. To ostatnie pito nie dlatego, że wbrew obiegowej opinii było bezpieczniejsze od wody. Woda była napojem tych, których nie stać było na piwo. Rum i piwo wzmacniały, dodawały krzepy i były dosyć dobrze dostępne dla tych, których było na to stać. Gdy jednak Brytyjczycy wprowadzili podatek od importowanej z Karaibów melasy, koloniści musieli znaleźć jakąś inną, niepsującą się łatwo i krzepiącą alternatywę. W przeciwieństwie do rumu whiskey produkowana była lokalnie, raczej na wsiach, w centralnej części USA. O ile rum pojawiał się tam, gdzie mógł zostać dowieziony morzem, o tyle whiskey zadomowiła się tam, gdzie zamiast oceanu falowały jedynie łany pszenicy i żyta. 

W czasach pielgrzymów destylaty wyrabiano z żyta, owsa, pszenicy, jęczmienia i kukurydzy. Dla pierwszych gospodarstw był to dobry sposób na konserwację zbóż oraz ziaren, których nie udało się spożytkować na żywność czy jako pasze dla zwierząt gospodarskich. 

Bourbon a whiskey amerykańska: czym to się różni?

Niezależnie od tego, skąd wzięła się nazwa, burbon dziś zawsze oznacza to samo, a więc alkohol zrobiony w minimum 51 proc. z kukurydzianego zacieru, dojrzewany w wypalonych dębowych beczkach. W przeciwieństwie do whisky szkockiej, burbon nie ma określonego prawem minimalnego czasu dojrzewania. Jednak każdy trunek dojrzewany poniżej 4 lat musi posiadać na etykiecie określenie wieku.

Chcesz dowiedzieć się, kto wynalazł bourbon i co wspólnego ma z królami Francji? Posłuchaj o tym w podcaście Strefa Wolnocłowa

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszelkie prawa zatrzeżone. Foodies World 2018 - 2020