Cascara to skórka owoców kawowca, wraz z niewielką ilością miąższu. Stanowi ona produkt uboczny przy pozyskiwaniu ziaren kawy. Choć normalnie ta część kawowca stanowiłaby odpad przemysłowy, to cascarę można potraktować jako pełnowartościowy produkt do wyrobu naparu. Wyglądem przypomina trochę mokry tytoń, tyle, że o nieco innym kształcie. Napar ten nie jest technicznie ani kawą, ani herbatą. A jak smakuje?
Jak smakuje cascara?
Gotowy napar ma charakterystyczny aromat, który przypomina nieco połączenie kawy i kwiatowo-trawiastego naparu a’la herbata. Choć nam zapach ten kojarzy się ze świeżym, mokrym tytoniem. Znawcy kawy są w stanie wyodrębnić więcej aromatów i już podobno są tacy, którzy zajmują się fachową degustacją i porównywaniem poszczególnych rodzajów cascary. Nas jednak interesuje przede wszystkim to, jak można ją przygotować. Cascara dostępna jest w większości specjalistycznych sklepów z kawą.
Cascara jak parzyć kawowe skórki?
Metoda najprostsza przypomina parzenie kawy: 12-15 g cascary uzupełniamy szklanką gorącej wody, czekamy 3 minuty i pijemy. Skórki nie są dużych rozmiarów, ale mimo to, mogą przeszkadzać w piciu. Można je odcedzić, albo użyć do picia bombilli. My próbowaliśmy też parzyć cascarę w aeropressie, ale to zdecydowanie zły pomysł. Możecie użyć do parzenia także french pressa, lub zaparzacza do kawy lub herbaty z dużym sitkiem. Nie polecamy natomiast metod przelewowych, bo z uwagi na rozmiar Skórki potrzebują kilku minut na zaparzenie.
Cascara cold brew: przepis na lato
Cascara cold brew to nic innego jak napar z kawowca parzony na zimno. Choć słowo parzona w tym kontekście jest tu trochę oksymoronem. Na 250-300 ml lodowatej wody lub wody z lodem (trzeba przeliczyć ile wody mamy w formie lodu :)) należy dać jakieś 35 – 50 g cascary zależnie od tego, jaką moc naparu chcemy uzyskać. Trzymamy w lodówce 24 godziny, po tym czasie filtrujemy i przelewamy do szklanki z lodem. Można dodać mleka.
Zobacz też: Włoskie espresso. Pijesz je źle
Dodaj komentarz