Co zjeść na Litwie? Wszystko, co dobre lub przynajmniej strawne

Co jeść na Litwie? Mniej więcej, to co w Polsce. Nasze kuchnie są dość podobne z uwagi na historyczne zażyłości obu państw. Istnieje jednak kilka istotnych różnic. Z tego tekstu dowiesz się, jaka jest kuchnia litewska, co zjeść na Litwie i gdzie warto się udać.

Chłodniki

Tradycyjny chłodnik litewski to potrawa w Polsce bardzo dobrze znana i opisywać wam jej nie musimy. Ważny jest jednak jeden szczegół. Na Litwie serwuje się go z gorącymi gotowanymi ziemniakami, które podaje się obok na talerzyku. No i oczywiście z jajkiem. Typowy chłodnik litewski na Litwie jedliśmy w dwóch miejscach. Jeden był wegański i o dziwo nie smakował podle. Jeśli chcecie się przekonać, jak wygląda tradycyjna kuchnia litewska w wydaniu roślinnym, to warto odwiedzić w Kownie bar Arbatine przy Alei wolności 100, urządzony w dawnej Aptece. Trzeci raz chłodnik, tym razem ogórkowy jedliśmy w Trokach, w restauracji karaimskiej Kybynlar. Jeśli chcecie przekonać się jak smakuje, zamówcie go w ramach ciekawostki. Nie jest drogi, ale smaczny też nie.

Kibiny

Co zjeść na Litwie? Oczywiście, Kibiny, czyli, w uproszczeniu litewskie pieczone pierogi. Danie pochodzi z kuchni karaimskiej. Pieróg nadziewany może być mięsem (baraniną, jagnięciną, wołowiną, a nawet kurczakiem jeśli jesteście samobójcami kulinarnymi) lub warzywami (np. szpinakiem). Próbowaliśmy jednych i drugich tylko raz, w Trokach, we wspomnianej już restauracji. Należy jeść je w towarzystwie sosu lub najlepiej bulionu. Są dość suche, ale smaczne.

Kepta Duona

Smażony chleb czosnkowy, Kepta Duona to podobno narodowa przekąska Litwy, chociaż jest także serwowany na Łotwie. Smakuje dokładnie tak jak grzanki z czosnkiem, ale przygotowywany jest w głębokim tłuszczu i krojony tak jak frytki. Jeśli lubicie czosnek, będzie wam smakował. To idealne danie do piwa, przekąska w pubie, dodatek do głównego posiłku. ALE NAPRAWDĘ MUSICIE LUBIĆ CZOSNEK. Jest go w tym daniu mnóstwo i ten smak pozostanie z wami na przynajmniej 24 godziny od zjedzenia smażonego chleba. Kepta Duona serwuje się również z roztopionym serem i w towarzystwie sosu – a jakże by inaczej – czosnkowego.  

Co zjeść na Litwie?

Co zjeść na Litwie?

Świńskie uszy

Tak, są w menu wielu miejsc. Nie, nie próbowaliśmy. Przejdźmy do kolejnego punktu.

Śledzie

Nad Bałtykiem jedzone z twarożkiem i ziemniakami. Brzmi jak obrzydliwe połączenie, ale naprawdę jest to smaczna przystawka. Śledzie są oczywiście solone. (p.s. podobne danie dostaniecie na Łotwie i w Estonii)

Co zjeść na Litwie?

Wędliny

Tradycyjną litewską wędliną jest Kindziuk, lekko kwaskowy i pieprzny w smaku. Często znajdziecie go na desce serów lub przystawek. Na Litwie bez problemu znajdziecie też kiełbasę. To tyle, co możemy o niej napisać, bo niczym szczególnym się nie odznacza.

 

Rzeczy, którymi nie należy się zachwycać

Sery litewskie nie są mistrzostwem świata i nie rozumiem, dlaczego na okrągło wszyscy nam je polecali. Są smaczne, ale w menu Litwy znajdziecie ciekawsze rzeczy. Podobnie, kwas chlebowy kupowany w marketach, czy produkowany masowo. Ma sporo cukru i niewiele wspólnego z tradycją. W przypadku niektórych ryb i gulaszy również warto zachować powściągliwość, bo niebezpiecznie przypominają kuchnię polską. Noi na koniec zostawiamy świńskie wędzone uszy. No, bo wiadomo — to świństwo.

Starka

Przejdźmy do rzeczy ciekawszych, czyli alkoholi. Tu Litwa odznacza się przede wszystkim Starką. To wódka z czasów Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Spirytus żytni, który dojrzewał w beczce pod ziemią z dodatkiem liści lipowych lub jabłkowych. Beczkę zakopywano po narodzinach syna, a zakopywano na jego wesele. To stwarzało dodatkową presję wywieraną na narzeczonych, ale podobno warto było czekać do ślubu. Jeśli traficie na dobrą Starkę, będzie ona miała smak zbliżony do blended whisky z wyraźną owocową nutą. Destylat ten jest powszechny także w Polsce i produkowany przez Polmos w Szczecinie.

 

Piwo

Darujcie sobie wszystkie popularne koncernowe marki, bo nie reprezentują niczego, czego nie znaleźlibyście w Żywcu, Tuborgu, Heinekenie czy innej Coronie. Dlatego, polecamy spróbować litewskich rzemieślniczych. Próbowaliśmy – tzn. Przemysław próbował – piw z browaru Dundulis – browar produkuje przyzwoite IPA. Dużo piw, na które trafiliśmy było dość przeciętne i nudne. Ze wspomnianego browaru spróbujcie: Dundulis Juodas IPA (black IPA), Dundulis Dubults IPA (imperialne IPA). Po więcej rekomendacji musicie zajrzeć na Ratebeer’a .

Kwas chlebowy

Dobrze znany w Polsce napój typowy dla krajów z terenów dawnej Rzeczypospolitej: Litwy, Łotwy, Ukrainy, Białorusi. Jeśli jest dobry, pieni się jak piwo, wygląda jak cola, a smakuje jak lekki, słodkawy napój gazowany. Kupicie go w prawie każdym sklepie na Litwie. Szukajcie pod hasłem “Gira”. Najlepiej żeby był zimny;) i rzemieślniczy.

Woda Vytautas

Mocno zmineralizowana i, przede wszystkim słona woda mineralna, którą pije się raczej trudno, bo smakuje jak koński pot. Wszystko co musicie wiedzieć o niej, oprócz tego, że jest słona, znajdziecie w tej reklamie.

Czego nie próbowaliśmy, a może było warto? Co zjeść na Litwie?

  • Gołąbków (w kuchni karaimskiej także w formie liści winogron owiniętych wokół mięsa)
  • Barszczu czerwonego (no, dajcie spokój…)
  • Sera jabłkowego (i tego żałujemy!)
  • Kapuśniaku i kapuścianki (nie było czasu)
  • Miodów pitnych i nalewek na miodzie (plujemy sobie w brodę każdego dnia)
  • Wódki Stumbras (bez przesady, może jeszcze Soplicę dodajmy do listy?)

Gdzie zjeść na Litwie?

  1. Restauracje Troki:  Kybynlar (Karaimų g. 29, kuchnia karaimska)
  2. Restauracje Wilno: Šnekutis (Šv. Mikalojaus g. 15, dobry pub z jedzeniem i kraftowym piwem)Beer House and Craft Kitchen (Vokiečių g. 24, Vilnius, dużo piwa i jedzenia do piwa. Kraftowe piwo głównie w butelkach)
  3. Restauracje Kowno:  bar Arbatine przy Alei wolności 100 (kuchnia wegańska), Kavos Klubas (śniadanie i kawa), Masala City (Vilniaus g. 30, kuchnia indyjska)

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszelkie prawa zatrzeżone. Foodies World 2018