Czy cukier trzcinowy jest zdrowy? Jeśli używasz brązowego cukru myśląc, że jest zdrowszy niż jego jego śnieżnobiały kuzyn, to zwyczajnie się oszukujesz i tylko tracisz pieniądze.
Czy cukier brązowy a trzcinowy to to samo?
Aby zrozumieć czym się różni cukier trzcinowy od tego białego musimy zrozumieć, jak w ogóle powstaje cukier. Produktem do jego wytworzenia jest trzcina cukrowa. Słodki sok z trzciny cukrowej jest klarowany i oddzielany od resztek trzciny. Po drodze dodaje się do niego siarkę i wapno, ale nie to w tym procesie będzie interesować nas najbardziej. Sok jest gotowany. Odparowanie wody zagęszcza go i zwiększa stężenie samego cukru do 60 procent. Stopniowe zagęszczanie cukru sprawia, że najpierw odbiera się z niego melasę, a następnie wykrystalizowany cukier. Na koniec cukier jest bielony, albo pozostawiany w postaci surowej, brązowawo-żółtej.
Dokładnie tak samo przebiega proces produkcji cukru z buraczanego. Jedyna różnica to surowiec początkowy. Jeśli na koniec do już gotowego cukru z buraków dodamy odpowiednio dużo melasy otrzymamy tak zwany cukier brązowy. I to melasa decyduje o tym czy cukier trzcinowy jest zdrowy, albo raczej potencjalnie zdrowszy niż każdy inny. Cukier brązowy może być zarówno cukrem trzcinowym jak i buraczanym, który nie ma białej barwy. Białą barwę uzyskujemy drogą rafinacji, czyli oczyszczania i bielenia, tak by na koniec uzyskać czyste kryształki sacharozy (cukru spożywczego). Czy zatem to rzeczywiście alternatywa dla cukru białego?
Czy cukier trzcinowy jest zdrowy skoro jest rafinowany?
Są jednak rodzaje cukru brązowego, które powstają inaczej. Zarówno Turbinado, jak i Demerara oraz Muscovado to cukry, które przeszły stosunkowo łagodny proces obróbki i wciaż zawierają niewielką ilość składników mineralnych. W ich wypadku melasa nie jest ponownie dodawana, a cukier po prostu jest skrystalizowany jeszcze przed całkowitym oczyszczeniem. Wszystkie te cukry, tak samo jak cukier biały, składają się z połączenia fruktozy i sacharozy. To, co je odróżnia to ilość melasy, a więc także minerałów. Jednak słodka substancja w nich zawarta to zawsze sacharoza, czyli połączenie fruktozy i glukozy. Nieważne czy mówimy o cukrze białym czy brązowym.
Czym jest melasa?
Melasa to produkt uboczny produkcji cukru, który wciąż zawiera tego cukru bardzo dużo. Swoją formą przypomina gęsty syrop o konsystencji miodu i kolorze od ciemno brunatnego bo brązowo-czarny z opalizującymi refleksami.
Znajdziemy w niej następujące minerały Wapń – 858 mg (86 d.z.%)Żelazo – 17,4 mg (97%), Mangan – 2,6 mg (131%), Fosfor – 39,9 mg (4%), Magnez – 214 mg (54%) Potas – 2486 mg (71%)Sód – 54,9 mg (2%)Cynk – 1 mg (7%)Miedź – 2 mg (102%)Selen – 17,7 μg (25%). Zawiera też ponad 230 kcal w 100 gramach.
Jak sprawdzić czy cukier trzcinowy jest prawdziwy? Charakterystyka cukrów
Cukry trzcinowe, które nie są poddawane całkowitej rafinacji, czyli oczyszczaniu to:
- Turbinado – jasny, częściowo rafinowany
- Demerara – złocisty, częściowo rafinowany, ciemniejszy niż turbinado
- Muscovado – ciemno-brązowy, mokry, minimalnie nierafinowany lub nierafinowany
Turbinado
Cukier częściowo rafinowany. Zachowuje delikatny smak melasy i jej charakter. Ma niemal tyle samo kalorii co cukier biały, a ilość minerałów, które zawiera jest śladowa. Zawartość melasy wynosi w tym przypadku 3,5%. Dodawany do potraw nadaje im bardzo delikatny aromat i smak melasy, praktycznie nie wyczuwalny. Chemicznie prawie nie różni się od cukru białego rafinowanego.
Demerara
Popularny w cukiernictwie. Ze względu na swoją podwyższoną wilgotność dobrze sprawdza się przy wypiekach i jako dodatek do sosów, etc. Ma większe kryształki niż cukier biały. Dodany do kawy, herbaty czy innych napojów pozostawia posmak toffi i karmelu. Jeśli chodzi o wartości odżywcze to 100 gramów tego cukru zawiera 11% dziennego zapotrzebowania (d.z) na miedź, 7% d.z. na żelazo, i po 3% d.z na magnez oraz wapń. 100 gramów demerary to także prawie 400 kcal.
Muscovado
Mocno brązowy, a gdy jest świeży, także bardzo wilgotny i brylujący się cukier z dużą zawartością melasy. Ma wyraźnie karmelowy smak z nutą anyżu, lukrecji i korzennych przypraw. Wynika to właśnie z zawartości melasy, która ma mniej więcej taki właśnie aromat. Może zastąpić nim melasę. Sprawdzi się w sosach i zupach, np. w typowym chilli. Doskonale sprawdza się przy wypiekaniu ciasteczek, jeśli zależy nam na tym by były ciągnące, a nie kruche. 100 gram cukru Muscovado zawiera 3.9 mg fosforu, 85 mg wapnia, 23 mg magnezu, 100 mg potasu i 1.3 mg żelaza. Ma też 354 kcal w 100 gramach.
Czy cukier trzcinowy jest zdrowy? No, nie bardzo.
To teraz możecie sami odpowiedzieć sobie na pytanie, czy brązowy cukier jest zdrowy. Zjedzenie 100 gramów Muscovado czy Demerary to ok. 350-400 kcal. Każdy z nich zawiera minerały, podobnie jak warzywa, owoce, ryby, grzyby i mięso. Jeśli chcecie zamienić jeden posiłek dziennie na solidną dawkę cukru, proszę bardzo. Niemniej, sensu w tym nie ma. Minerały, które znajdziecie w brązowych cukrach są powszechnie występujące i dostępne w innej żywności w znacznie wyższych ilościach. Jedna łyżeczka brązowego cukru do herbaty nie sprawi, że staniecie się piękni i młodzi. Tak samo zresztą, jak jedna łyżeczka białego cukru was nie zabije. Cukier trzcinowy zawiera dokładnie te samą substancje co cukier z buraków.
Który cukier wybrać? Biały czy brązowy?
Kupowanie po prostu cukru brązowego czy słodzenie kawy w kawiarni “cukrem brązowym” nie ma sensu. To dokładnie ten sam cukier, który doskonale znamy. Ta sama “biała śmierć” tyle, że podkolorowana. Melasy w cukrze do słodzenia jest tak mało, że lepiej dla waszego zdrowia będzie całkowicie zrezygnować z cukru. Jeśli jednak upieracie się, by dostarczać sobie w ten sposób minerały, wybierzcie melasę. Ma najmniej kalorii i najwięcej składników odżywczych. Zupełnie czymś innym jest jednak użycie brązowego cukru w kuchni. Doskonale dodaje on smaku, świetnie sprawdza się w wypiekach, można robić z niego pyszny karmel, dodawać do zup, sosów, curry, drinków. Demerara i Turbinado świetnie zresztą nadają się do mojito, czy innych tropikalnych koktajli.
Czy cukier trzcinowy jest zdrowy? Dobre rady cioci Ady
- Jeśli używasz go w ograniczonej ilości nie ma wpływu na twoje zdrowie
- Wybieraj zawsze albo melasę albo cukier, który naturalnie ją zawiera
- Unikaj określenia cukier brązowy, bo to oznaczać może przeważnie po prostu cukier rafinowany do którego powrotnie dodano melasę
- Cukier trzcinowy i cukier brązowy to wbrew pozorom wcale nie to samo. Cukier brązowy może być zrobiony z buraków, ale demerara czy muscovado już nie
- Sacharoza czyli 100% cukier biały może być otrzymany i z buraka i z trzciny cukrowej.
Dodaj komentarz