Artykuł sponsorowany
Ostatnie miesiące, jeśli nie liczyć wypadu na majówkę spędziliśmy w większości w domu. Bycie domatorem, nawet z przymusu, ma swoje zalety. Jedną z nich jest fakt, że oboje znacznie więcej niż dotychczas gotujemy. Cała nasza trójka bardzo lubi desery i potrawy na słodko, więc istotną część naszego menu stanowią właśnie takie dania – proste, zdrowe desery oparte o kilka sezonych składników. Akurat wchodzimy w czas sezonu na jabłka, więc cóż lepszego możemy wam zaproponować jeśli nie 3 naszym zdaniem najlepsze przepisy na jabłkowe desery.
Ryż z jabłkami
To jedno z prostszych dań na słodko, jakie można przygotować, jeśli mamy w lodówce porcję ugotowanego ryżu, z którym nie mamy co zrobić. W naszym przypadku tak jest najczęściej, choć próbowaliśmy także wielokrotnie wersji ze świeżo przygotowanym ryżem. Obie są bardzo dobre, a różnica w tym przypadku nie jest ogromna. Ryż można oczywiście zapiekać w piecu, ale przygotowanie go na patelni zajmuje znacznie mniej czasu. Gotując dla 2-3 osób będziemy potrzebować następujące składniki:
- 100 gramów lub jeden woreczek ryżu
- 6 łyżek stołowych cukru
- szklankę mleka krowiego lub roślinnego
- 2 średniej wielkości jabłka
- Łyżkę masła
- cynamon
- Cukier waniliowy (opcjonalnie)
Ryż gotujemy wcześniej w wodzie do uzyskania sypkości. Jabłka kroimy w kostkę, podsmażamy je chwilę na patelni z cukrem i masłem. Dodajemy ugotowany ryż i podsmażamy go delikatnie na średnim ogniu, uważając by się nie przypalił. Następnie powoli porcjami wlewamy mleko. Gdy większa część mleka wyparuje i zostanie wchłonięta przez ryż, całość obsypujemy wedle uznania cynamonem. Na talerzu możemy posypać ryż także cukrem waniliowym.
Tosty francuskie z sosem jabłkowym i jabłkami
Kolejny prosty deser, który można wykonać prawie zawsze, gdy tylko mamy odrobinę czerstwego pieczywa. Tradycyjnie, tosty tego typu przygotowywało się po to, by nie marnować chleba, którego nie zdążyliśmy zjeść, a który lekko już wysechł. Oczywiście, możemy też użyć zupełnie świeżego pieczywa, przerabiając je w tosterze na tosty, lub tostując je na suchej patelni. Przepis dla dwóch osób lub trzech, ale niezbyt głodnych.
Składniki:
- 4 kromki pszennego pieczywa (najlepiej hałki)
- Jajko lub wegański zamiennik jajka
- Szklanka mleka krowiego lub roślinnego
- 500 gram jabłek
- 6 łyżeczek cukru
- Szklanka mleka
- Sok z cytryny
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Możemy wykroić kilka kawałków w kształcie słupków do dekoracji. Skrapiamy owoce sokiem z cytryny by nie ściemniały, następnie dusimy je na małym ogniu z dodatkiem cukru. Gdy jabłka zmiękną, miksujemy je na jednolitą masę. Możemy przetrzeć całość przez sitko dla uzyskania lepszej konsystencji. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dosładzamy go delikatnie do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia i bierzemy się za smażenie tostów.
Jajko rozbijamy i mieszamy z mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. W tak przygotowanej mieszance namaczamy chleb, uważając, by nie wchłoną zbyt dużo płynu. Kromka po szybkim zanurzeniu nie powinna być rozmoknięta. Chałkę smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron aż chleb się zrumieni. Sos wylewamy ostrożnie na talerz i kładziemy na nim tosty. Całość możemy udekorować pokrojonymi w słupki jabłkami.
Najprostsza szarlotka
Oczywiście, trudno mówić o deserach z jabłek i nie wspomnieć szarlotki. Dla wielu, ciasto to kojarzy się z imprezami w domu rodzinnym, świętami, imieninami i tysiącem okazji do ugniatania ciasta, ucierania go i mozolnego przygotowywania wypieków. Nasza wersja szarlotki jest znacznie prostsza, bo składa się jedynie z mąki, kaszy mannej, cukru i przypraw. Całość piecze się od 45 minut do godziny w temperaturze 170 stopni
Składniki:
1,5 kilograma kwaskowych jabłek (szara reneta, antonówka kosztela), obranych i startych na tarce
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka kaszy mannej
1 szklanka cukru
150-170 g masła (mała osełka)
Cynamon
Suche składniki (kaszę, mąkę i cukier) mieszamy ze sobą. Brytfankę smarujemy masłem. Układamy warstwy najpierw suchych składników, potem jabłek z odrobiną cynamonu, potem znowu suche składniki i znów jabłka oprószone cynamonem. Na ostatnią warstwę suchych składników kładziemy pokrojone w plasterki masło. Możemy delikatnie posypać wierzch cukrem lub cukrem waniliowym. Wkładamy brytfankę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Szarlotkę pieczemy około 45 minut.
Dodaj komentarz