Jak pić burbon? Czy można podawać go w drinkach czy wypada rozcieńczyć go wodą i czy lód to właściwy dodatek?
Skąd nazwa Burbon?
Niepewna jest też etymologia słowa burbon w kontekście amerykańskiej whiskey. Często wywodzi się ją od hrabstwa Burbon w Kentucky, gdzie kukurydziany alkohol tradycyjnie był produkowany i butelkowany. Inna wersja mówi, że nazwa pochodzi od Bourbon Street w Nowym Orleanie, gdzie sprzedawano nowy alkohol. Z czasem klienci zaczęli więc pytać o whiskey z bourbon street. Tyle, że jak uważają dziś znawcy tematu jest to raczej czysto przypadkowa zbieżność nazw.
Zobacz też: Jak pić rum? w drinkach i solo
W Kentucky Bourbon Whiskey: An American Heritage, autor Michael R. Veach podaje wersję, w której nazwa amerykańskiego alkoholu narodowego bierze swój początek od braci Tarascon, którzy przyjechali do Louisville z Francji. Panowie w latach 70’ XIX wieku handlowali właśnie lokalną whisky, która wysyłali m.in. do nowego Orleanu. W nowym Orleanie znano już koniaki i brandy, ale nie kukurydzianą whiskey. Dlatego, bracia Tarascon, chcą przybliżyć klientom kukurydziany trunek dokonali takiego właśnie skojarzenia, nazywając produkt, którym handlowali kukurydzianą brandy, a stąd już niedaleko było do nazwiska rodu rządzącego w owym czasie Francją. Inna wersja mówi o tym, że nazwa skojarzona z władcami Francji po prostu dobrze się kojarzyła, jak wszystko, co francuskie. Znacie to powiedzenie, że wszystko brzmi lepiej, gdy jest powiedziane po francusku? No to właśnie to chyba jeden z tych przypadków.
Whiskey zrobiona przynajmniej w ponad połowie z żyta to rye whiskey, trunek, w którym jest minimum 51 procent pszenicy to wheat whiskey. Jeśli whiskey ma w sobie 51 procent kukurydzy i jest leżakowana w świeżych, wypalonych od środka beczkach nosi nazwę burbonu. Jeśli beczki były wcześniej użyte do dojrzewania innego alkoholu taka whiskey nosi nazwę corn whiskey.
Co to jest corn whiskey?
Co do zasady burbon to nic innego jak destylat alkoholowy na bazie zbóż ze znacznym udziałem kukurydzy. Obecnie musi być ona dominującym składnikiem zacieru, ale nie zawsze tak było, a bywały okresy, w których burbon produkowano prawie wyłącznie z pszenicy. Tym, co poza kukurydzą powinno odróżniać burbon czy to od np. whisky szkockiej to użycie świeżych, wypalanych od wewnątrz dębowych beczek. Nowe, nieużywane wcześniej do leżakowania alkoholu beczki wypala się w środku, a następnie napełnia świeżo zrobionym destylatem. Whisky sporządzona z zacieru, w którym jest 51% kukurydzy, ale która dojrzewa minimum 2 lata w innych niż świeże wypalone od środka beczki to po prostu whiskey kukurydziana
Jak bić burbon, czyli co to Straight Whisky?
Aby whiskey mogła nazywać się bourbonem, whiskey żytnią, czy pszeniczną musi być produkowana z zacieru, który posiada przynajmniej 51 procent tego składnika. Oznacza to, że w zacierze na bourbon jest 51 procent kukurydzy, w zacierze whiskey żytniej 51 procent żyta, i tak dalej.Podział ten dotyczy whiskey amerykańskich, a więc whisky produkowanych z żyta, kukurydzy, pszenicy czy jęczmienia. W chwili zakończenia destylacji alkohol musi mieć maksymalnie 80 proc., zaś bourbon trafiający do beczek nie może mieć więcej niż 62,5 proc – sytuacja wygląda analogicznie w przypadku innych typów whiskey. Przed butelkowaniem destylat zostać rozcieńczony wodą. Po spełnieniu wszystkich tych warunków whiskey może zyskać zastrzeżone prawem określenie “Straight” na etykiecie. Minimalny czas dojrzewania takiej whiskey to dwa lata. Innym rodzajem amerykańskiej whiskey są trunki typu blended.
Blended whiskey vs blended whisky?
W USA określenie “blended” nie oznacza tego samego, co blended whisky w Szkocji. Amerykańska whisky typu blended to mieszanina 20 procent whiskey ze spirytusem rektyfikowanym. W przypadku whisky szkockiej typu blended mamy do czynienia z mieszanką whisky ze słodu i whisky ze zbóż. W wersji amerykańskiej mieszamy ze sobą de facto dwa różne alkohole, czyli whiskey zbożową i spirytus. Z blended whiskey raczej w Polsce nie tak łatwo się zetknąć, więc kategorię te możnaby w całości pominąć, gdyby nie podobieństwo nazw z whisky szkocką. Podobnie, dziś już znacznie mniej spotykaną kategorią są whiskey typu bonded.
Jak pić burbon Bottle in bond?
Wprowadzone przed nastaniem prohibicji prawo miało chronić producentów przed fałszowaniem ich produktów przez nieuczciwych hurtowników, którzy skupowali whiskey i dodawali do niej sok owocowy, spirytus, tytoń, a nawet kwasy i groźne dla zdrowia substancje. Wszystko dla zwiększenia zysku. W końcu rząd USA uznał, że weźmie on pod swoją kuratelę uczciwych producentów i pozwolił na dojrzewanie beczek w składach celnych pod nadzorem. W ten sposób nikt nie miał do whiskey dostępu aż do czasu, gdy została wypuszczona na rynek. Butelkowana w ten sposób whiskey nie może mieć żadnych dodatków, musi być oddestylowana i wysłana do dojrzewania w świeżych, wypalonych od środka beczkach do składu celnego, który jest nadzorowany przez organy rządowe. Whiskey pochodzi z jednej destylarni z jednego sezonu. Nie wolno łączyć ze sobą whiskey z różnych destylarni czy różnych sezonów. Nie możemy więc pomieszać whiskey destylowanej wiosną z whiskey destylowaną zimą. Bourbon tego typu nie jest szczególnie smaczniejszy, czy jakościowo lepszy tylko z uwagi na sposób dojrzewania go. Jeśli jednak będziecie mieli okazję, warto jako ciekawostkę spróbować któryś z bourbonów bottle in bond. Jak pić burbon tego rodzaju? Tak samo. Najlepiej solo albo na lodzie, w niskiej szklance.
Jak pić Burbon?
Jeśli pić, to z niskiej szklanki, czysty lub na lodzie. Jeśli degustować, to z kieliszka degustacyjnego, jak każdy alkohol. Jeżeli chcesz się po prostu napić, wrzuć dwie kostki lodu, nalej 60 ml burbona i gotowe. Bourbony różnią się od siebie nie tylko ceną i wiekiem, ale też składem zacieru, który zostaje oddestylowany. Minimum 51 procent zawsze stanowić musi kukurydza, ale sekret tkwi w pozostałych 49 procentach. Burbon o wyższej zawartości pszenicy w smaku będzie delikatniejszy, słodkawy, trochę przypominający w smaku chleb pszenny z modem.
Z kolei duży udział żyta w zacierze będzie dawał trunek ostry, wyrazisty i pieprzny w smaku. Oczywiście, najbardziej “żytnia” będzie po prostu rye whiskey, gdzie żyta jest 51%. Zawartość żyta w burbonach jest dużo mniejsza.
Jak pić burbon: Drinki z bourbonem
Do najpopularniejszych połączeń z burbonem należy Old Fashioned, Manhattan (tradycyjnie robiony z whiskey żytnią), czy Mint Julep. Poniżej znajdziecie przepisy na każdy z nich. Dość popularne są ponadto przeróbki tradycyjnych drinków z whisky na te z burbonem. Świetnie sprawdzi się whisky sour lub jego wersja z czerwonym winem – New York Sour.
Old Fashioned: klasyk z burbonem
Do szklanki wrzuć kostkę cukru. Polej ją kilkoma kroplami Angostury bitters. Zalej 80 ml burbonu. Dodaj dużo lodu i starannie wymieszaj.
Manhattan: tradycyjnie z rye whiskey
Drink przygotowywany klasycznie z whiskey żytnią, może być zrobiony z burbonem. Przygotowujemy w wysokiej szklance mieszając. Dodaj kolejno: 30 ml słodkiego czerwonego wermutu, 60 ml bourbona, kilka kropel angostury. Wymieszaj z lodem, przecedź do kieliszka koktajlowego.
Mint Julep – oficjalny drink Kentucky Derby
Tradycyjny mint julep to połączenie kilku listków świeżej mięty, syropu cukrowego i burbona. My zaproponujemy wam coś innego. Zacznijcie od zrobienia syropu miętowego. Potrzebne wam będzie mniej więcej tyle mięty, ile mieści się w gotowych sprzedawanych w sklepach doniczkach. Używamy całych gałązek, wraz z liścmi, bez korzeni. Mięte zalewamy na 30 sekund gorącą wodą, potem wrzucamy do wody z lodem. Tak przygotowane zioła miksujemy w wodzie z cukrem. Potrzeba nam około 70 ml wody i 70 g cukru. Do szklanki wlewamy 30 ml syropu, 80 ml burbonu, dodajemy kruszony lód, kilka listków mięty i gotowe.
Bourbon (Whiskey) Sour
Do Shakera wlewamy 30 ml syropu cukrowego, 45 ml soku z limonki / cytryny, 50 ml bourbona. Całość wstrząsamy na lodzie, przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Jeśli na koniec dolejecie do gotowego drinka czerwone wino, około 30 ml, otrzymacie New York Sour.
Jak pić burbon? Dobre rady cioci Ady.
- Tańsze burbony podawaj na w szklance na lodzie lub drinkach
- Burbony w mocy beczki, small batch, itp. najlepiej smakują same, bez lodu
- W drinkach możesz zamienić whiskey na burbon bez żadnego problemu
- Najbardziej zbliżonym do burbona napojem jest corn whiskey (whiskey kukurydziana) lub rye whiskey (whiskey żytnia).
- Żytnie whiskey będą bardziej pikantne i ostre w smaku niż bourbony.
Dodaj komentarz