Kategorie

Jak pić Martini? Prawie wszystkie możliwe sposoby

Jak Pić Martini? Wermut kojarzy się głównie z prezentem dla babć lub czymś, co pijemy ze Spritem. Na szczęście, to nie jedyne jego zastosowania.

Zdjęcie w nagłówku: Unsplashed.com

Wermuty w Polsce zadomowione są dobrze. Od czasów PRL znamy chorwacką Istrię, wśród popularnych marek większość z nas wymienia przeważnie Ciocian, CinCin i na pierwszym miejscu Martini. Przeważnie mieszamy je ze spritem albo pijemy solo, traktując jak wino. W moim odczuciu to duży błąd – martini winem nie jest i picie go w czystej postaci, szczególnie gdy jest ono serwowane ciepłe, szybko się nudzi. Jak zatem pić martini najlepiej?

Co to jest Martini?

Zacznijmy od podstaw – nie każde martini… to Martini. Pod tą nazwą kryją się trzy zasadnicze rzeczy. Po pierwsze, dobrze znany i lubiany wermut. Możemy kupić go w wersji białej, czerwonej, różowej i extra dry – tyle przynajmniej wariantów znajdziecie w polskich sklepach. Oprócz tego, pod marką martini sprzedaje jeszcze wina musujące ale nie będą nas interesować. Ponadto, słowo martini opisuje też wszelkie drinki na bazie różnych alkoholi, nie tylko wermutów, podawane w klasycznej martinówce, czyli kieliszku koktajlowym. Mówię o tym, ponieważ wiele znanych koktajli, które zawierają w sobie słowo martini jest przyrządzane na bazie tego wermutu.

A zatem, martini to:

  • globalny koncern sprzedający alkohole,
  • nazwa grupy wermutów,
  • grupa win musujących produkowanych przez Martini Global,
  • rodzaj koktajlu na bazie ginu i wermutu,
  • grupa koktajli serwowanych w kieliszkach koktajlowych.

Jak pić Martini w drinkach?

Martini możecie użyć do większość drinków, których receptura zawiera słodki wermut. Klasycznie są to: Manhatann (2 części whisky na ½ część Martini) lub Rob Roy (szkocka, Martini, 2 krople angostury), Americano (Martini i Campari w równych proporcjach dopełnione wodą sodową, a w Polsce wodą mineralną), Ferrari (2 części wermutu na kilka kropel Amaretto), Negroni (gin, campari, Martini czerwone w równych proporcjach, podawane na lodzie). Jeśli akurat zmierzacie na imprezę w akademiku proponuję Mongo Pongo (wódka, martini, sok pomarańczowy) lub ewentualnie Bronx (martini extra dry, dowolne inne, sok pomarańczowy i gin). Oprócz tego, Martini dobrze sprawdzi się z winem musującym (opcja sylwestrowa), z wiśniówką ,whisky i sokiem pomarańczowym (Blood and Sand).

Jak pić martini – klasyczny przepis

Klasyczne martini jest zawsze mieszane. Ponadto, zawsze składa się z ginu i wermutu, a podajemy je z nieparzystą ilością oliwek. Na koniec przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

A zatem, potrzebujecie:

  • 80 ml ginu
  • 40 ml białego wermutu
  • oliwki
  • schłodzony kieliszek

Do kieliszka dajemy lód, zalewamy go wodą i zostawiamy. W shakerze, szklanicy, szklance, czy tym co macie pod ręką, mieszamy alkohole. Nigdy ich nie szejkujemy, bo to niepotrzebnie napowietrza drink, psuje jego wygląd i rozwadnia. Gdy skończymy, wylewamy wodę i lód z kieliszka i przelewamy do niego gotowy drink, który dekorujemy szpadką z nieparzystą ilością oliwek.

Ok. Teraz wiecie już jak zrobić Martini zgodnie ze sztuką. Wersja dry zawiera o połowę mniej wermutu i dodajemy go w wersji wytrawnej (tzw. extra dry). Wersja z wódką zamienia gin na wódkę. Jeśli nie macie kieliszków koktajlowych, używajcie niskich szklanek. Nikt wam głowy nie urwie. Ważne, żeby dobrze smakowało.

Specyficznym typem Martini jest Vesper Martini, ale jemu oraz Jamesowi Bondowi poświęcamy osobny wpis.

 

Zdjęcie w nagłówku: Unsplashed.com