Jak pić rum? Wszystko, co musisz wiedzieć o rumie

Jak pić rum? Drinki z rumem to jedne z najpopularniejszych koktajli na świecie, mimo to rum pić można w formie czystej lub na lodzie. Czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje rumu? Jak wybrać dobry rum? Ile pytań zadamy jeszcze w tym tekście? Wszystkie odpowiedzi znajdziecie poniżej.

Jak pić rum?

W pierwszej części tekstu zapoznamy was z podstawową terminologią dotyczącą rumu i różnicami pomiędzy poszczególnymi rodzajami tego trunku. Następnie opisujemy jak pić rum w czystej postaci oraz jak poradzić sobie z drinkami czyli z czym pić rum bacardi czy inne popularne marki. Na koniec polecimy wam dobry rum na każdą okazję w naszym prywatnym top 10.  Zatem do dzieła.

Rum – rodzaje

Rum powstawać może z melasy cukrowej lub soku trzciny cukrowej. Zależnie, od tego, jakiego użyjemy surowca uzyskamy nieco inny efekt. Rumy powstające z soku trzcinowego są bardziej trawiaste, dymne, z charakterystycznymi nutami przypominającymi nieco ziemiste, nieco popiołowe czy piżmowe aromaty. To nuty charakterystyczne dla tzw. Rhum Agricole, czy brazylijskiej Cachacy. Rumy na bazie melasy cukrowej są za to nieco pełniejsze w smaku, słodsze, bardziej przyprawowe, pikantne i są bazą dla większości rumów na Karaibach.

Jak pić rum bacardi?

pixabay.com

Rumy francuskie

Miejsce pochodzenia w przypadku rumu nie ma aż tak wielkiego znaczenia jak, powiedzmy w przypadku wina czy whisky, ale da się z pewnością wyróżnić kilka istotnych elementów charakteryzujących poszczególne kraje. Kraje, które były dawnymi koloniami francuskimi stawiają na rumy z trzciny cukrowej. Często objęte są one apelacją na wzór apelacji winiarskiej, oznacza to, że przepisy regulują sposób ich produkcji i miejsce pochodzenia. Kraje produkujące tzw. Rhum Agricole to głównie Martynika, Panama, Gwadelupa, Haiti, Grenada czy Mauritius oraz kilka mniejszych wysp i terytoriów. 

Rumy angielskie i hiszpańskie

  Drugą grupę stanowią rumy z dawnych kolonii brytyjskich: Grenady, Barbadosu, Sainta Lucii, Belize, Bermudów, Saint Kitts, czy regionu Demerara w  Guyanie, oraz rumy jamajskie. Rumy te są ciemniejsze, mają pełniejszy smak i wyraźne nuty melasy. Trzecia grupa to kraje, które były pod hiszpańskim panowaniem. To dość popularny w drinkach styl rumów. Są lżejsze niż ich “brytyjscy” koledzy, często neutralne w smaku, niektórym jasnym rumom w tym stylu bliżej do wódki niż powiedzmy do brandy.

Oczywiście, jest to zasada bardzo ogólna i trudna do zastosowania w każdym przypadku. Nie każdy rum z Martyniki to Rhum Agricole, nie każdy rum produkowany na Barbadosie jest super ciemny i bardzo melasowy w smaku.

 

Zobacz: Z czym pić Malibu? Najpopularniejsze kombinacje

Ciemny rum, jasny rum

Dlatego, dużo częściej stosowanym podziałem rumu jest ten, który bierze pod uwagę kolor rumu lub ewentualne dodatki, które do niego trafiły. I tak wyróżnić możemy rumy jasne, złote, ciemne, tzw. spiced rum (czyli rumy przyprawowe) oraz rumy o wysokiej zawartości alkoholu (overproof rum). Rumy jasne mają przeźroczysty kolor. Najczęściej stosowane są do drinków z uwagi na relatywnie neutralny smak. Złote rumy uzyskuje się dojrzewając rum w dębowych beczkach, podobnie jak rumy ciemne, choć jedne i drugie można uzyskać przez dodanie karmelu.  Przyprawowe destylaty zawierają dodatek korzennych przypraw, a często również karmel. Overproof na etykiecie oznacza rumy o wysokiej zawartości alkoholu, sięgającej nawet  70 – 80 proc. 

Rumy premium

Dlaczego niektóre rumy kosztują 20 złotych, a inne ponad 200 zł? Na cenę rumu wpływa kilka czynników. Jakość wykonania, sposób produkcji i czy czas dojrzewania. Podobnie, jak w przypadku whisky, rum można uzyskać bardzo szybko w procesie destylacji kolumnowej. Można zabarwić go karmelem i będzie on gotowy do butelkowania. Rumy tego typu są przeważnie jasne, choć nie zawsze. Część z droższych jasnych rumów poddawana jest najpierw dojrzewaniu a potem filtracji, celem usunięcia koloru. Najbardziej cenione na świecie rumy to jednak rumy dojrzewające w beczkach.

Jak pić dobry rum?

Segment tzw. rumów premium wyznaczają produkty kilku do kilkudziesięcioletnie. Leżakują one w dębowych beczkach, są destylowane w ramach trudniejszej i droższej metody alembikowej, często też powstają z soku trzcinowego zamiast z melasy. Nie poprawia się ich dodatkiem przypraw czy (przeważnie) karmelu. Rumy tego typu pijemy w kieliszkach, czyste, bez potrzeby ich schładzania. W smaku odnajdziecie wiele nut podobnych do brandy: suszone owoce, rodzynki, ciasto, miód, przyprawy korzenne. Kieliszkiem, który dobrze nadaje się do sączenia tego typu rumów jest koniakówka lub standardowy kieliszek degustacyjny. Takich trunków, podobnie, jak whisky typu single malt, nie łączymy przeważnie z koktajlami. Jak najlepiej pić rum, który tyle kosztuje? Powoli, jak koniak, czy brandy. 

Jak pić rum?

Pixabay.com

Drinki z rumem:

Zobacz: Jak pić Martini? Prawie wszystkie możliwe sposoby

Z czym pić rum Bacardi? 

Najliczniejszą grupę rumów dostępnych w sklepach stanowią te, które pojawiają się w koktajlach. Wśród jasnych rumów można wymienić takie marki jak Havana Club, Old Pascas, Negrita, Brugal, ale przede wszystkim Bacardi. Biorąc pod uwagę, że ten ostatni stał się dla wielu synonimem jasnego rumu, istnieje więcej niż duża szansa, że na niego traficie zamawiając mojito, daiquiri czy pina coladę.  

 

Daiquiri

  • Rum Bacardi 40 ml
  • Sok z połowy limonki
  • lód 
  • cukier trzcinowy

Cukier zagnieść razem z limonką w szklance, dodać rum, zagnieść jeszcze chwilę, dodać lód, starannie wymieszać. Przelać do niskiej szklanki lub czarki koktajlowej. Jeśli do kombinacji limonka, cukier, rum dodacie jeszcze miętę, a całość uzupełnicie gazowaną wodą otrzymacie mojito, kubański klasyk. O tym jak zrobić najlepszą na świecie Pina Coladę przeczytacie w osobnym tekście.

Jak pić rum? Moijito

Mojito / Pixabay.com

La Canchanchara

Mało znany w Europie kubański klasyk oparty jest o te same składniki co Daiquiri, ale dodaje się do niego miodu. Ja proponuję wam wersję zmodyfikowaną. 

 

  • Sok z połowy pomelo lub zielonego grejpfruta 
  • Rum Bacardi 50 ml
  • Pół limonki
  • Łyżka miodu
  • lód
  • Woda

Owoce wycisnąć do shakera, dodać rum i miód, wstrząsnąć z lodem przelać do niskiej szklanki i w razie potrzeby uzupełnić wodą. 

Blue Hawaiian

Drink z rozległej rodziny koktajl typu tikki – dużo rumu, dużo alkoholu, dużo owoców, Hawaje:). Do jego wykonania będzie wam potrzebne niebieskie curacao. To w zasadzie niebieska pinacolada z nutą skórki pomarańczowej. Drinki z rumem przeważnie opierają się właśnie o podobne kombinacje, nowością jest tu użycie curacao.

  • Rum Bacardi 50 ml lub dowolny jasny 
  • Łyżka kremu kokosowego (to gęste “coś” z mleka kokosowego)
  • Blue curacao 40 ml lub 20 ml triple sec (Cointreau, Bols Triple Sec, De Kuyper Triple sec…) 
  • Sok ananasowy 125 ml 
Jak pić rum / drink el presidente

El presidente / pixabay.com

El Presidente

Ostatni drink z białym rumem, który naszym zdaniem wart jest jest uwagi to El Presidente, czyli połączenie jasnego rumu,  wermutu i likieru triple sec.

  • Rum Bacardi 50 ml
  • Wytrawny wermut 40 ml
  • Triple Sec 40 ml

Wymieszać na lodzie, podawać w kieliszku koktajlowym.

Jak pić ciemny rum? Tylko Cuba libre!

Jak pić rum kraken? np. z colą. To samo tyczy się takich marek jak Captain Morgan, Bacardi Black czy Oakheart. Rumy złote, spiced oraz ciemne dobrze nadają się do mieszania z colą. Do Cuba libre najpierw lejemy rum (50 ml)  potem dodajemy lód i dopełniamy colą. To nie jedyna dobra kombinacja dla tzw. ciemnych rumów. 

Zobacz: Jak pić tequilę? Poradnik dla gentlemanów i milades

Dark ‘N Stormy

Kolejny prosty w wykonaniu drink, który opiera się o cztery składniki: jasny i ciemny rum (można dodać więcej ciemnego), ginger ale lub piwo imbirowe oraz limonkę. Składniki mieszamy w szklance na lodzie, na koniec wciskamy limonkę i gotowe.

Pinacolada

Planter’s Punch

Poncz plantatora to kolejne połączenie na bazie soku ananasowego. Oprócz niego, potrzebujemy rzecz jasna rumu i grenadyny czyli popularnego barowego syropu na bazie soku z owoców granatu. Dostaniecie go w dużych marketach.

  • Ciemny rum 60 ml
  • Sok ananasowy 150 ml 
  • Łyżeczka grenadyny
  • Lód

Rum wlać do wysokiej szklanki z lodem, dodać sok, na końcu powoli wlać grenadynę.

 

Z czym pić rum? Dobre rady cioci Ady:

  1. Do mojito nigdy nie dawaj sprite’a. Zawsze świeża limonka a nawet cytryna będzie sto razy lepsza.

  2. Miętę ugniataj delikatnie, inaczej zrobi się gorzka.

  3. Wszędzie tam, gdzie potrzeba jasnego rumu, można z powodzeniem dodać rum złoty.

  4. Można też użyć rumu ciemnego, ale zmieni on kolor drinku.

  5. Ciemnym rumem można zastąpić wiele innych alkoholi w popularnych koktajlach. Dobrze sprawdza się zamiast brandy czy whisky.

  6. Jasny rum można użyć w zastępstwie wódki w wielu koktajlach.

  7. Jeśli drink wymaga połączenia jasnego i ciemnego rumu, możesz użyć większej ilości rumu ciemnego

  8. Spiced rum (przyprawowy) i rum ciemny mogą być również między sobą wymienne, warto poeksperymentować.

  9. Co pasuje do czego? Biały rum do mojito, ciemny do coli.

  10. Odpuście sobie rum Gran Imperio z biedronki. Jest naprawdę słaby.

 

Nasze Top Rumów:

  • Rum biały (jasny): Havana Club (60 – 70 zł) jest naszym zdaniem odrobinę ciekawszy niż Bacardi. Jeśli szukacie czegoś innego, to Negrita (wyraźnie wytrawna, 60 zł) lub Old Pascas (50 – 70 zł) będą też dobrym wyborem. Brugal (80 – 110 zł)  jest rumem wyraźnie neutralnym i w swoim pułapie cenowym raczej powala.

 

  • Spiced rum (przyprawowe): W Polsce dominuje Captain Morgan (80 zł), rum znany na całym świecie. Od kilku lat udziały w rynku próbuje mu zabrać Bacardi Oakheart (40-60 zŁ). Ten drugi będzie zapewne tańszy, ale warto szukać obu na promocjach. 

 

  • Rumy ciemne: Kraken Black Spiced (80 – 100 zł) – bardzo melasowy, ciemny i z dodatkiem przypraw. Dobry stosunek ceny do jakości. Na rynku dostępne jest także Bacardi Carta Negra (70 – 80 zł) oraz ciemna Negrita (60 – 70 zł) . Wszystkie można uznać za godne polecenia.

 

  • Rumy na specjalne okazje: Angostura 7: siedmioletni rum z wyczuwalnymi nutami czekolady, przypraw i delikatnego owocu. Dobry na początek, kosztuje trochę ponad 100 zł.

 

  • Appleton estate Signature Blend: rum o charakterystycznym dla Jamajki owocowo-melasowym profilu. Dużo suszonych i świeżych owoców, trochę lukrecji. Przyjemny rum na początek przygody z tymi trunkami. Cena: około 100 zł.

 

  • Diplomatico Botucal Reserva: ciasteczkowo,biszkoptowy rum z karmelowymi nutami, pomarańczą i finiszem melasowo-lukrecjowym. Cena: około 200 zł.

Jak pić absynt? Wszystko, co musisz w wiedzieć o zielonej wróżce!

Jak pić Martini? Prawie wszystkie możliwe sposoby

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszelkie prawa zatrzeżone. Foodies World 2018