Kategorie

Jak pić tequilę? Poradnik dla gentlemanów i milades

W tym tekście przeczytacie o tym jak pić tequilę, by nie wyjść na buraka. Zapomnij o cytrynie, pomarańczach, soli, i Bóg wie czym jeszcze. Dobra tequila wymaga odpowiedniego podejścia.

Wyrzuciliście już sól i limonki? Jak zatem pić tequilę, jeśli nie w ten sposób? Zacznijmy od podstaw.

Dobra tequila, czyli jaka?

Świat zwariował na punkcie meksykańskiego alkoholu dopiero w pierwszych dekadach drugiej połowy XX wieku. Do czasu, aż producenci dostarczali z przetwarzaniem agawy, tequila była produkowana w stu procentach z soku tej rośliny. Niestety, agawa osiąga pełną dojrzałość po 10-15 latach. Po ścięciu musi spędzić nawet kilka dni w specjalnych piecach, aby cukier w niej zawarty mógł być przefermentowany przez drożdże. Następnie, twarde rdzenie rośliny wyciska się, sok fermentuje i destyluje. Potem, kolejne kilka miesięcy do kilkunastu lat, trunek spędza na dojrzewaniu. Dopiero taka, dojrzała tequila może zostać bez wstydu wypuszczona na rynek, jako produkt wysokiej jakości.

Tequila Gold

Tak przynajmniej wyglądało to do lat 70’ XX wieku. Dziś lwią część rynku stanowią tzw. Tequile mixto. Powstają one w 51 proc. z soku agawy i 49 z innych zapychaczy – melasy cukrowej itp. Większość z nich nie dojrzewa, bo jest to zwyczajnie nieopłacalne. Aby upodobnić je nieco do dojrzałych w beczkach destylatów barwi się je karmelem i sprzedaje pod szyldem Gold Tequila (lub Oro).  Z takimi trunkami mamy głównie do czynienia, gdy zamawiamy tequilę w pubie.

Tequila 100% de Agave

Istnieją też droższe i bardziej prestiżowe odmiany tego trunku, które dojrzewają długo w dębowych beczkach. Na ich etykiecie znajdziemy napis 100% de agave – oznacza to, że powstały w całości z soku agawy. W przeciwieństwie do trunków mixto, muszą one być wyprodukowane w ramach określonej geograficznie apelacji. Z kolei trunki mixto, można butelkować nawet poza Meksykiem.

Więcej na ten temat w artykule Mity na temat tequili

Ile dojrzewa tequila?

Długość dojrzewania tequili można podzielić na 4 etapy:

  • Plata (do 3 miesięcy w beczce)
  • Reposado (3 miesiące do roku w beczce)
  • Anejo (rok do trzech lat)
  • Extra Anejo (3 lata w beczce)

Teoretycznie, możliwe jest wyprodukowanie tequili mixto Extra anejo, ale w praktyce jest to działanie bezsensowne, bo lepiej sprzedać drożej produkt lepszej jakości.

Jak pić tequilę mixto?

Każdy z nas zna ten sposób – cytryna, sól i pity jednym haustem kieliszek tequili. Złotą tequilę pija się z kolei z cynamonem i cukrem trzcinowym. Taki sposób picia tequili jest dobry, o ile pijemy tani trunek, lub chcemy się szybko upić. Tequile typu mixto są dobrą bazą dla popularnych drinków. Nie rujnują portfela, a dostarczają wiele radości z picia. Taką tequilę poczujecie w klasycznych drinkach: Margarita, Tequila sunrise, Bloody Maria. To doskonały balans między smakiem, a ceną. Zdecydowanie odradzamy picie droższych, dojrzałych tequili w ten sposób. Ma to taki sam sens jak kupno porsche, by zaprząc je do furmanki wożącej węgiel. Jak pić tequilę, która powstała w całości z agawy?

Jak pić tequilę 100% de agave?

jak pić tequilęTrunki wyższej klasy degustuje się jak koniaki czy whisky. Mają swoją bogatą paletę, ujawniają ciekawy bukiet w zależności od rodzaju i producenta. Mówimy tu o trunkach, których cena zaczyna się od 150 zł za butelkę, a przeważnie jest nawet dwukrotnie wyższa. Najbliższy ideałowi kieliszek do picia tego trunku stworzyła firma Riedel. Problem polega na tym, że mało kogo stać na taki kieliszek.

Do tequili plata (białej) wystarczy nam kieliszek do sherry lub w ostateczności kieliszek do szampana. Ten klasyczny, zwany niezbyt fortunnie fletem. Do pozostałych (reposado, anejo, extra anejo) posłużyć nam może klasyczna zwężająca się ku górze koniakówka. Im wyższa i węższa tym lepiej. Każdą tequilę z powodzeniem możemy pić też z kieliszków degustacyjnych

 

Jak pić tequilę — paleta aromatów

Tequila ma swój specyficzny, dymiony aromat agawy i to on wybija się przeważnie na pierwszy plan. Poza nim pojawiają się w niej nuty owocowe, cytrusowe, jabłkowe, gruszkowe. Zaraz obok osobną grupę stanowią aromaty przypraw i ziół: mięty, lukrecji, anyżu. W dojrzewających w dębie tequilach znajdziemy aromaty drewna i pochodzące od drewna, w tym aromat wanilii. Pojawią się migdały, miód, skóra, słodkie ziemniaki. Im starsza tequila tym więcej w niej nut czekolady, kawy, cukierków karmelowych. Warto skupić się na tym co czujemy. Tequila odpowiednio degustowana może niemało zaoferować.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *