• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści

foodiesworld

Jedz, pij, podróżuj

  • Kraje
    • Włochy
    • Polska
    • Kuba
    • Słowacja
    • Czechy
    • Estonia
    • Francja
    • Holandia
    • Litwa
    • Łotwa
    • Majówka i długi weekend
    • Wycieczki jednodniowe
  • Jedzenie
  • Alkohol i Napoje
  • O nas
  • Współpraca
  • Show Search
Hide Search
Jesteś tutaj: Strona główna / Alkohol i Napoje / Jak pić tequilę? Poradnik dla gentlemanów i milades

Jak pić tequilę? Poradnik dla gentlemanów i milades

Foodies World · 04/12/2018 · 4 komentarze

Jak pić tequile?

Jak pić tequile? W tym tekście przeczytacie o tym jak pić tequilę, by nie wyjść na buraka. Zapomnij o cytrynie, pomarańczach, soli, i Bóg wie czym jeszcze. Dobra tequila wymaga odpowiedniego podejścia.

Wyrzuciliście już sól i limonki? Jak zatem pić tequilę, jeśli nie w ten sposób? Zacznijmy od podstaw.

Dobra tequila, czyli jaka?

Tequila to mezcal z niebieskiej agawy tequlianum produkowany przez autoryzowanych producentów w jednym z pięciu stanów Meksyku. Co to jest Mezcal? mezcal to oddestylowane pulque, oczywiście są pewne różnice między Mezcalem a podobnym do niego sotolem, bo sotol… cholera, nie jest to wszystko wcale takie proste jak sądziłem. Po kolei.

Jak powstaje tequila?

Dobra, to spróbujmy zacząć od początku. Od czasów najdawniejszych, na terytorium dzisiejszego meksyku agawa, a właściwie niezliczone jej odmiany, odgrywały ważną rolę tak kulturowo, rytualnie i społecznie. Z agawy, nazywanej potocznie maguey robiono włókna, wykorzystywano ją jako źródło wody, a nawet jako źródło papieru. Prekolumbijskie społeczności mezoameryki miały w swoim panteonie bogów boginie Mayahuel, która odpowiadała za rzeczy wziązane właśnie z agawą i jej wykorzystaniem. Aztekowie przedstawiali ją najczęściej jako kobietę o wielu rękach wyrastającą wprost z wnętrza agawy.

Przy wyrobie tequili stosuje się najczęściej jedną z trzech metod: pieczenie agawy w tradycyjnym ceglanym piecu, gotowanie w autoklawie, lub gotowanie w dyfuzorze. Pieczenie w piecu trwa do kilku dni, potem agawa musi się wystudzić, co dodatkowo wydłuża cały proces. W autoklawie, który przypomina ogromną tubę, albo wielką bańkę na mleko pod ciśnieniem proces ten trwa zaledwie osiem godzin. Diffiser robi to jeszcze szybciej. Maszyna ta błyskawicznie miażdży agawe, traktuje ją parą wodną albo kwasem, by zamienić skrobie na fermentowalne cukry, a następnie wypluć gotowy produkt do fermentacji. Wszystko przypomina bardziej nowoczesną fabrykę produktów z agawy niż rzemieślniczy proces. Większość dużych marek tequili przerzuciło się dziś na taki sposób produkcji tequili.

Świat zwariował na punkcie meksykańskiego alkoholu dopiero w pierwszych dekadach drugiej połowy XX wieku. Do czasu, aż producenci dostarczali z przetwarzaniem agawy, tequila była produkowana w stu procentach z soku tej rośliny. Niestety, agawa osiąga pełną dojrzałość po 10-15 latach. Po ścięciu musi spędzić nawet kilka dni w specjalnych piecach, aby cukier w niej zawarty mógł być przefermentowany przez drożdże. Następnie, twarde rdzenie rośliny wyciska się, sok fermentuje i destyluje. Potem, kolejne kilka miesięcy do kilkunastu lat, trunek spędza na dojrzewaniu. Dopiero taka, dojrzała tequila może zostać bez wstydu wypuszczona na rynek, jako produkt wysokiej jakości.

Domowy barek na alkohol: Część 1: wyposażenie

Z czym się pije tequile gold i co to właściwie jest?

Tak przynajmniej wyglądało to do lat 70’ XX wieku. Dziś lwią część rynku stanowi tzw. Tequila mixto. Powstają one w 51 proc. z soku agawy i 49 z innych zapychaczy – melasy cukrowej itp. Większość z nich nie dojrzewa, bo jest to zwyczajnie nieopłacalne. Aby upodobnić je nieco do dojrzałych w beczkach destylatów, barwi się je karmelem i sprzedaje pod szyldem Gold Tequila (lub Oro).  Z takimi trunkami mamy głównie do czynienia, gdy zamawiamy tequilę w pubie. w jaki sposób pić tequile gold? Najlepiej w drinkach. Margarita, Juan Collins, Tequila Sunrise, Paloma – to tylko kilka przykładów.

Przeczytaj:  Whisky z colą: wstyd czy drink?

Jak Pić tequilę? Dobre rady cioci Ady i drinki z tequili

  • Margarita: 40 ml tequili, 25 ml triple sec ( Cointrau lub inny), 25 ml soku z limonki, shakować, przelać do kieliszka oprószonego solą na brzegu.
  • Tequila Sunrise: 50 ml tequili, wlać do wysokiej szklanki z lodem, dopełnić sokiem pomarańczowym, dolać grenadyny lub soku z granatu (20 ml to max), nie mieszkać
  • Juan Collins: 50 ml tequili, 25 ml soku z cytryny, 25 ml syropu z agawy wlać do shakera, wstrząsnąć na lodzie, przelać do wysokiej szklanki dolać wodę sodową lub gazowaną.
  • Paloma: 50 ml tequili, sok z połowy limonki wlać do wysokiej szklanki, dopełnić sokiem z grejpfruta.
  • Brave bull: 40 ml tequili, 40 ml likieru kawowego (Kaluah, nie może być mleczny). Wlewamy do niskiej szklanki z lodem i mieszamy.
  • Ginger Mint Paloma: 60 ml tequili reposado 40 ml soku grejpfrutowego, 30 ml świeżego soku z limonki 15 ml syropu cukrowego (woda 1:1 z cukrem), 8-10 listków mięty. Mięte zagniatamy delikatnie w shakerze, z dodatkiem syropu cukrowego. Dodajemy lód, resztę składników i wstrząsamy.
  • The Marble Queen: 40 ml Tequili, 30 ml kremu kokosowego (gęsta frakcja mleka kokosowego),15 ml soku z limonki. Wstrąsać z lodem, przelewać do szklanki z lodem.
Jak pić tequilę
Margarita / fot. pixabay.com

Tequila: jak smakuje alkohol z agawy?

Istnieją też droższe i bardziej prestiżowe odmiany tego trunku, które dojrzewają długo w dębowych beczkach. Na ich etykiecie znajdziemy napis 100% de agave – oznacza to, że powstały w całości z soku agawy. W przeciwieństwie do trunków mixto muszą one być wyprodukowane w ramach określonej geograficznie apelacji. Z kolei trunki mixto, można butelkować nawet poza Meksykiem. Co do zasady, tequila powstająca tylko i wyłącznie z agawy powinna być wyższej jakości niż ta, która ma zaledwie 51% soku tej rośliny. 

Długość dojrzewania tequili można podzielić na 4 etapy:

  • Plata (do 3 miesięcy w beczce)
  • Reposado (3 miesiące do roku w beczce)
  • Anejo (rok do trzech lat)
  • Extra Anejo (3 lata w beczce)

Teoretycznie, możliwe jest wyprodukowanie tequili mixto Extra anejo, ale w praktyce jest to działanie bezsensowne, bo lepiej sprzedać drożej produkt lepszej jakości.

Jak pić tequilę? Robak w tequili to mit

Niezależnie od tego, ile kosztować będzie wasza tequila, z pewnością w butelce nie znajdzie się robak. Larwa umieszczana jest w butelkach mezcalu i to też jedynie jego najtańszych marek. Złośliwi mówią, że w takim destylacie czają się rzeczy znacznie gorsze niż ów robak i faktem jest, że mezcal z odzwierzęcymi dodatkami jest przeważnie słaby. Wszelkie larwy, skorpiony i inne żyjątka są dodawane do butelek jako zabieg marketingowy. Choć można spotkać wersję historii wedle której  gusano de maguey – ów “robak” był dodawany albo by sprawdzić moc destylatu, albo by zmienić smak mezcalu, to wiele wskazuje na to, że  Jacobo Lozano Paez dodał larwę do produkowanego przez siebie destylatu tylko po to, by odróżnić go od tequili i zapewnić sobie większą sprzedaż. W tequili larwa znaleźć się nie może bo zabrania tego Normas Oficiales Mexicanas, która reguluje to, jak i gdzie może być produkowana tequila.

Zobacz też: Jak pić Martini? Prawie wszystkie możliwe sposoby

 

Fot. Pixabay.com

Jak się pije tequilę w Meksyku?

Każdy z nas zna ten sposób – cytryna, sól i pity jednym haustem kieliszek tequili. Złotą tequilę pija się z kolei z cynamonem i cukrem trzcinowym. Taki sposób picia tequili jest dobry, o ile pijemy tani trunek, lub chcemy się szybko upić. Tequile typu mixto są dobrą bazą dla popularnych drinków. Nie rujnują portfela, a dostarczają wiele radości z picia. Taką tequilę poczujecie w klasycznych drinkach: Margarita, Tequila sunrise, Bloody Maria (Bloody Mary z tequilą zamiast wódki). To doskonały balans między smakiem, a ceną. Zdecydowanie odradzamy picie droższych, dojrzałych tequili w ten sposób. Ma to taki sam sens jak kupno porsche, by zaprząc je do furmanki wożącej węgiel. Jak pić tequilę, która powstała w całości z agawy?

W jaki sposób pić tequilę 100% de agave?

Trunki wyższej klasy degustuje się jak koniaki czy whisky. Mają swoją bogatą paletę, ujawniają ciekawy bukiet w zależności od rodzaju i producenta. Mówimy tu o trunkach, których cena zaczyna się od 150 zł za butelkę, a przeważnie jest nawet dwukrotnie wyższa. Najbliższy ideałowi kieliszek do picia tego trunku stworzyła firma Riedel. Problem polega na tym, że mało kogo stać na taki kieliszek.

Do tequili plata (białej) wystarczy nam kieliszek do sherry lub w ostateczności kieliszek do szampana. Ten klasyczny, zwany niezbyt fortunnie fletem. Do pozostałych (reposado, anejo, extra anejo) posłużyć nam może klasyczna zwężająca się ku górze koniakówka. Im wyższa i węższa tym lepiej. Każdą tequilę z powodzeniem możemy pić też z kieliszków degustacyjnych

jak powinno się pić tequile?

Tequila ma swój specyficzny, dymiony aromat agawy i to on wybija się przeważnie na pierwszy plan. Poza nim pojawiają się w niej nuty owocowe, cytrusowe, jabłkowe, gruszkowe. Zaraz obok osobną grupę stanowią aromaty przypraw i ziół: mięty, lukrecji, anyżu. W dojrzewających w dębie tequilach znajdziemy aromaty drewna i pochodzące od drewna, w tym aromat wanilii. Pojawią się migdały, miód, skóra, słodkie ziemniaki. Im starsza tequila tym więcej w niej nut czekolady, kawy, cukierków karmelowych. Warto skupić się na tym co czujemy. Tequila odpowiednio degustowana może niemało zaoferować.

Jak pić tequilę? Aromaty

Typowa tequila odznacza się przeważnie aromatami świeżej lub gotowanej agawy, aromatem ziół i przypraw jak mięta, eukaliptus, trawa cytrynowa, mentol, ale mogą tam pojawić się nuty cytryny i owoców cytrusowych, cynamonu, herbaty, róży, tytoniu, a nawet jabłek, wiśni, szparag. Podobnie będzie też w smaku, choć tu proporcje zapewne się odwrócą i pojawi się więcej cytrusów niż w aromacie. Dodatkowo, destylaty wędzone, zarówno wędzona tequila jak i mezcal będą miały naturalne nuty pieczone, dymne, wędzone w bardzo różnym natężeniu. Nie inaczej będzie w przypadku sotolu, ale opis tego alkoholu narazie odkładam na bok bo wrócimy jeszcze do niego przy innej okazji. Zaraz zresztą zrozumiecie dlaczego.

A teraz tak dla beki odpowiemy na kilka popularnych w internecie pytań na temat tequili.

Jak pić tequilę z dziewczyny?

Nie pić. Lepiej pić z dziewczyną. Jeśli już musicie robić,  to sól dajemy za ucho, alkohol do pępka, a do ust ćwiartkę limonki. Sól zlizujemy zza ucha, tequilę wypijemy z pępka i ustami wyciągamy limonkę. Można to obejrzeć m.in. w klasycznej już scenie z filmu Samotni. Uwaga, film po czesku!

Są też firmy, które specjalizują się w pokazach body shot np. na urodziny. Jak pić tequilę z dziewczyny, która jest wynajęta na godziny nie wiemy, bo nie próbowaliśmy. W żaden inny sposób też nie próbowaliśmy.

Jak pić tequilę z cynamonem?

Dokładnie tak samo, jak tequilę z solą i limonką. Ten sposób dotyczy tequili gold lub tequili na tyle dojrzałej, że jej aromat dobrze komponuje się ze smakiem cynamonu. Zamiast soli jednak używamy cynamonu, a zamiast limonki kawałek pomarańczy. Cynamon za ucho… zaraz… coś nie tak… Oczywiście, najpierw jemy cynamon, potem pijemy, na końcu zagryzamy pomarańczą.

Kto pije tequilę? Mezcal a Tequila

Ludzie, często pochodzenia meksykańskiego. Mamy jednak nadzieje, że przede wszystkim ludzie dorośli. W Polsce oprócz tequili dostępny jest także Mezcal i Sotol, dwa podobne do tequili alkohole również produkowane w Meksyku z agawy. Warto ich spróbować, jeśli będziecie mieli taką możliwość. Kto zatem pije tequilę mezcal i sotol? Ludzie, którzy lubią dobre trunki.

Jak pić tequilę po polsku?

Nie mamy zielonego pojęcia. Na kieliszki, na raz, krzywiąc się przy tym niemiłosiernie? Czemu ludzie wpisują takie rzeczy w Google?

Reader Interactions

Komentarze

  1. Jolanta napisał

    30/07/2020 o 18:25

    Dzisiaj kupiłam TEQUILA BLANCO …. kupno tego alkoholu zainspirował mnie film ” LA BANDIDA ” zauważyłam , że często ten trunek piją nawet kobiety, więc i ja chcę spróbować . / foodiesworld pokierował jak przyrządzić trunek, by był super ….. jutro muszę kupić likier pomarańczowy , by przygotować drink “Margarita”
    W/w porady i informacje bardzo mi pomogły bliżej poznać historię od A-Z.
    Dzięki. Jolanta.

    Odpowiedz
  2. Barmanka napisał

    31/07/2021 o 19:42

    No i nie dowiedziałam się niczego… jprdl może tak więcej konkretów zamiast tekstów tupu tequili nie pije sie z cytryną i solą? Jak mam być szczera to jak patrze na te koktajle na bazie tequili to mi szkoda tequili….

    Odpowiedz
    • ddd napisał

      12/01/2023 o 19:39

      Dokładnie, stawiane jest pytanie a odpowiedź nie na temat 😀

      Odpowiedz
  3. Małgośka napisał

    13/09/2022 o 15:54

    Byłam w Meksyku, piłam namiętnie srebrną Herradurę i w każdym lokalu dostawałam ją z limonką i solą. Podglądałam tubylców, jak piją dobrą tequilę i oni używali sól a limonkę nie wszyscy. Najlepszy moim zdaniem drink z tequilą to Margarita, do której nie bez powodu dodaje się sok z limonki, a kieliszek macza w soli. Bez tej soli to efekt spada o 30%.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

Dziennikarz kulinarny, bloger, pasjonat fotografii analogowej, alkoholi oraz podróży. Mieszka w Warszawie, pochodzi z Krakowa. Wraz z żoną Marceliną tworzy ten blog od 2018 roku. Czytaj dalej…

Wszelkie prawa zatrzeżone. Foodies World 2018 - 2020