Jak zrobić dobrą kawę bez ekspresu? Większość napojów kawowych w kawiarni opiera się na połączeniu mleka, piany mlecznej i espresso w różnych proporcjach. Opcjonalnie, spienione mleko bywa zastępowane bitą śmietaną, ale podstawą jest zawsze espresso. Zatem aby móc zrobić w domu espresso bez ekspresu musimy zrozumieć czym jest i jak powstaje cafe espresso. Wbrew obiegowej opinii, nazwa tej małej czarnej kawy z pianką na wierzchu nie oznacza napoju z ekspresu. Jest to gra słów pomiędzy kawą wyciskaną, czy też przeciskaną, wydostającą się pod ciśnieniem, a czymś przygotowywanym ekspresowo.
Pierwsza część będzie interesować nas tu bardziej. Ekspres wyrzuca z siebie ciemnobrązowy napar pod ciśnieniem nawet kilkunastu barów. Oznacza to, że po prostu zalana wodą kawa, nawet mała i mocna, nigdy nie będzie równoznaczna z espresso.
Potrzebujemy więc nieco więcej ciśnienia. Do wyboru mamy kilka metod. Po pierwsze, Aeropress wzbogacony o “przystawkę” fellow prism, czyli zaworek, który zwiększa ciśnienie wypychanej z urządzenia kawy. Po drugie, “ręczne” ekspresy turystyczne pokroju Handpresso albo Nanopresso. Kawa w nich parzona “daje radę” i powinna w zupełności wystarczyć do naszych celów. W dalszej części tekstu podpowiemy wam, co zrobić jeśli nie macie żadnego z wymienionych urządzeń oraz nie macie w domu wagi kuchennej czy młynka do kawy. Ale po kolei.
Jak zrobić dobrą kawę w Aeropressie?
Zatem wiemy już, że musimy wytworzyć wysokie ciśnienie przy parzeniu kawy. Dobry będzie więc aeropress, ale jeśli przygotowujecie kawę mrożoną, cappuccino, latte itp., wystarczy wam po prostu dobrze zaparzona, dobra jakościowo kawa. Lepiej zaparzyć dobrą kawę np. we french pressie, niż słabą marketową lurę nawet w dobrej klasy ekspresie ciśnieniowym. Parząc kawę w tradycyjnym Aeropressie zaparzcie ją metodą odwróconą, z 18 gramów kawy i 90 ml wody. Nie wiesz jak zaparzyć kawę metodą odwróconą? Koniecznie przeczytaj nasz tekst o Aeropressie.
Sam Aeropress możecie kupić tutaj
jak zrobić kawę w kawiarce?
Masz aluminiową albo stalową kawiarkę, tzw. mokka pot? Świetnie. Nie zrobisz w niej espresso, ale to nie znaczy, że nie zrobisz przy jej pomocy dobrej kawy. Do kawiarki nasyp 18 gramów kawy, nalej wody do spodniej części tak, by woda była poniżej poziomu zaworka ciśnieniowego z boku (ten żółty dzyndzel, który wystaje z boku). Kawiarkę postaw na kuchence, na średnim ogniu, gotuj tak długo aż usłyszysz charakterystyczne “pykanie”. Zdejmij kawiarkę z gazu i gotowe.
kawa z ekspresu przelewowego
Jak zrobić dobrą kawę z ekspresu przelewowego? Być może masz w domu jeden z tych starych prl-owskich ekspresów przelewowych? A może tylko plastikowy “rożek” do którego wkłada się papierowe filtry? Jeśli tak, to już jesteś w połowie drogi. 60 gram kawy na litr wody to dobry początek. Pamiętaj, że potrzebujesz niedużo, ale mocnej kawy. Nie będzie ona bliska espresso, ale wciąż powinna dać radę.
Jak odmierzyć kawę?
Najlepiej na wadze kuchennej. Jeśli jej nie masz, łyżka od Aeropressu mieści mniej więcej tyle ziarna ile potrzebujesz do zaparzenia jednej kawy (jakieś 12 g). Możesz też wykorzystać któreś z tych plastikowych miarek do odmierzenia ilości cukru czy mąki. Jaką kawę wybrać? Najlepiej ciemno paloną, wyrazistą w smaku, pod espresso. Proponujemy darować sobie markety i sklepy spożywcze i zamówić coś ze sklepu specjalistycznego. My polecamy wam kawę m.in. z oferty świeżopalona.pl, ale do wyboru macie naprawdę wiele sklepów.
Jak zmielić kawę?
Najlepiej młynkiem żarnowym. To taki, który na spodzie ma żarna, które miażdżą kawę. Kawa jest mielona a nie rozcinana przez noże jak w blenderze. Ręczny młynek to wydatek od 120 do 2 tys. złotych. Polecamy zatrzymać się w kwocie 130-150 złotych. A co jeśli nie macie młynka? Blender i młynki z ostrzami mielić będą ziarno niedokładnie i nie równo. Można oczywiście ich użyć, jeśli nie macie naprawdę nic lepszego pod ręką. Wtedy warto mielić kawę na raty, a na koniec odsiać przez sitko pył i wyrzucić większe fragmenty.
Jak spienić mleko?
Możecie zrobić to ręcznym spieniaczem, specjalnym urządzeniem tylko do spieniania mleka (specjalistyczne sklepy mają je w dziale “spieniacze”) albo przy pomocy prasy francuskiej. Do prasy wlewamy mleko i pewnym ruchem przesuwamy tłoczek góra – dół – góra – dół.
Ręczne spieniacze wystarczy włączyć i włożyć do mleka. Uwaga! spienione mleko bardzo zwiększa objętość. Pamiętajcie też by wybrać możliwie tłuste mleko lub mleko dla baristów. Na pewno znajdziecie takie od Mllekovity i w wersji sojowej od Sante. obu próbowaliśmy, oba spieniają się bardzo dobrze, choć opcji na rynku jest znacznie więcej.
jak zrobić kawę z pianką bez ekspresu?
O jezu! ile roboty? A da się jakoś prościej? – zapytacie. No więc da się. Jeśli nie zależy wam w żadnym stopniu na jakości, ale wciąż chcecie wypić kawę z dużą ilością spienionego mleka, to możecie to zrobić w trzech krokach: zaparzacie kawę wedle własnego uznania, byle była mocna i ekstraktywna. Spieniacie dobrze ciepłe mleko, wlewacie do kawy. I to wszystko. Życzymy smacznego.
Jak zrobić dobrą kawę bez ekspresu? Dobre rady cioci Ady:
- Lepiej kupić dobrą kawę niż wydawać pieniądze na stosunkowo drogi, a i tak nie najlepszy ekspres znanej marki
- W kawiarce, Aeropressie, czy Chemexie zaparzysz tak samo dobrą kawę jak w kawiarni, choć nie zrobisz raczej espresso
- Kawa z dużą ilością mleka lub/i cukru nie wymaga tego, by dolane do niej espresso było idealne
- Rozpuszczalna kawa to nie kawa. Wybieraj kawę najlepiej w ziarnach. Jeśli mieloną, to tylko świeżo zmieloną, w najgorszym razie świeżo otwartą.
- Jeśli robisz kawę w ekspresie przelewowym pamiętaj o zmoczeniu filtra przed wsypaniem kawy.
- Kupując mleko wybieraj takie z wysoką zawartością tłuszczu albo przeznaczone dla baristów.
Dodaj komentarz