Kategorie

Mieszanie alkoholi. 5 mitów na temat imprezowania

Z tego tekstu dowiesz się, wszystkiego, co powinieneś wiedzieć o tym, jakie skutki wywołuje mieszanie alkoholi. 

To jest ten moment. 10 godzina imprezy i zaczyna się mieszanie alkoholi na kolorowo. Każdy upija się w inny sposób. Dla P. sygnał alarmowy ma kolor niebieski. Gdy na stół wjeżdżają drinki z curacao wiadomo, że igramy z ogniem, a on dochodzi do granic brawury. Za tą granicą jest już tylko poranny ból wszystkiego, stękanie, nudności i kac gigant. Trzeba było nie mieszać, prawda? Niekoniecznie.

1. Mieszanie alkoholi powoduje kaca

Jak uniknąć kaca? Nie mieszaj alkoholi, bo będzie źle – każdy kto kiedyś był na imprezie pewnie słyszał podobną mądrość. Nie samo mieszanie winne jest naszemu złemu samopoczuciu, a to, co i w jakiej ilości spożywamy. Mieszając alkohole bardzo często przestajemy kontrolować to, ile wypijamy, a więcej wypitego alkoholu to po prostu większe prawdopodobieństwo kaca.

2. Mieszanie alkoholi sprawia, że szybciej się upijasz

Owszem, zdarza się, że to dobry sposób do szybszego upicia. Jeśli mieszamy piwo z wódką trudno się temu dziwić. Kufel piwa pijemy przez kilkanaście minut, nawet godzinę, kieliszek wódki wiele osób wypija na raz i sięga po kolejny. Jeśli w naszym żołądku wciąż znajduje się niewchłonięty, rozcieńczony alkohol, a my “doprawiamy się” paroma głębszymi, to nic dziwnego, że szybciej się upijemy. Jednak jeśli przez mieszanie rozumiecie różne rodzaje drinków albo różne rodzaje alkoholu o tej samej mocy, to nie ma się czego obawiać.

3. Mieszanie alkoholi powoduje wymioty

Nie mieszanie, a nadmiar alkoholu. Alkohol podrażnia żołądek, a dodatkowo substancje, które mu towarzyszą, nie ułatwiają organizmowi życia. Niemniej, podobny efekt może nas czekać jeśli będziemy pili czysty spirytus i popijali go sokiem z ogórków.

4. Słabsze przed mocniejszymi

Jest tysiące wierszyków na temat tego, co pić przed czym i z czym. Jedni zawsze piją piwo przed wódką, inni alkohole zbożowe ze zbożowymi, owocowe tylko z owocowymi. Jedni twierdzą, że najgorszy kac wywołuje tequila z piwem, inni, że whisky z colą. Jakie ma to znaczenie? Z reguły żadne. Prawdę powiedziawszy, lepiej zaczynać właśnie od mocnych alkoholi, a kończyć imprezę na piwie. Dlaczego? Słabe alkohole trochę nas “stopują”. Wódkę można pić kieliszek za kieliszkiem, mało kto jednak pije piwo czy wino duszkiem.

5. Bąbelki szybciej upijają

Powszechne przekonanie na temat tego, że alkohol upija szybciej w połączeniu z bąbelkami cementowane jest przez pojawiające się co jakiś czas doniesienia medialne. Najczęściej cytowane badania jednak opierają się na próbie złożonej z niewielkiej ilości osób. Często badania te dotyczą 6 lub 12 ochotników. W wynikach badań jest sporo luk i nieścisłości, więc trudno uznać je za w pełni wiarygodne. Jeśli teza ta się potwierdza, mocne piwa powinny upijać nas znacznie szybciej niż ta sama ilość alkoholu bez dwutlenku węgla.

Niezależnie od tego, czy zamierzacie mieszać alkohole, czy nie, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach picia alkoholi. Wyjaśniamy je w tekście o tym, jak uniknąć kaca.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *