Robak w tequili. Tequila, mimo jej dość dużej światowej popularności, jest wciąż trunkiem mało znanym, wokół którego narosło wiele mitów i nieporozumień. Wyjaśniamy jak pić tequilę, czy robak w tequili jest prawdziwy i czym tak naprawdę jest agawa.
fot. Pixabay.com
Tequila powstaje z kaktusa
Tequila powstaje z agawy. Agawa to sukulent, nie kaktus, o rozłożystych, spiczastych liściach. Rośnie w ciepłym i bardzo suchym klimacie. Z punktu widzenia producentów alkoholu ważna jest jedynie jej „niebieska” odmiana (tequilana FAC weber). Sama tequila nie powstaje z liści, a z twardych rdzeni rośliny zwanych piña.
Robak w tequili
Robak w tequili to kolejny mit wynikający z niewiedzy. Internetowi znawcy donoszą, że jak pić tequilę, to tylko zagryzając ją robakiem z dna butelki. Larwa, o której mowa, to hypopta agavis. Żeruje, jak można się domyślić z nazwy, na agawie i niszczy jej plony. Rolnicy w Meksyku z zemsty zaczęli topić ją w alkoholu, ale alkoholem tym nie jest tequila, a jej bliski krewny mescal. Czym to się różni?
Produkcja w Meksyku
Tequila, podobnie jak koniak czy armaniak to trunek o zastrzeżonym miejscu pochodzenia. Co prawda, na etykiecie tequili znajdziemy napis Hecho en Mexico (wyprodukowano w Meksyku), ale to jeszcze nie wystarczający warunek, by butelka nosiła nazwę tequila. Trunek z agawy produkowany w Meksyku to po prostu mezcal
Tequila może być prawnie wytwarzana jedynie na wyznaczonych regionach. Produkuje się ją na obszarze całego stanu Jalisco oraz określonych częściach stanów:
- Nayarit,
- Michoacan,
- Tamaulipas i
- Guanajuato.
Każda butelka tequili spełniająca te warunki posiada numer NOM (Norma Official Mexicana). Jest on nadawany przez Tequila Regulatory Council, organizację non-profit czuwającą nad jakością tego destylatu. Każda tequila 100% de Agave musi posiadać numer NOM. Numer ten nadawany jest destylarniom, a nie poszczególnym markom, więc może się on powtarzać.
Trunek dostępny w Europie/ Polsce to nieprawdziwa tequila
Najbardziej wartościowa tequila, powstająca tylko z agawy nosi na etykiecie dopisek 100% agave. Pozostałą grupę stanowią tequile mixto, powstające na bazie 51 proc. agawy i 49 proc. melasy cukrowej lub innych składników. Technicznie rzecz ujmując, każdy trunek, który w 51 proc. składa się z agawy może nosić miano tequili, choć w rzeczywistości jakość tych destylatów pozostawia dużo do życzenia. Takie są tequile dostępne masowo w Polsce. Jak pić tequilę mixto? Najlepiej w drinkach. Wiele jednak zależy od jej jakości.
Wersja złota jest lepsza/starsza od białej
To mit popularny równie mocno, co robak w tequili. Popularnym rodzajem tequili mixto jest jej złota odmiana (gold, joven). Przeważnie, trunki o ciemnej barwie dojrzewają od kilku miesięcy do kilku lat w dębowych beczkach, jednak nie w tym przypadku. Barwę tequili gold uzyskuje się przez dodanie karmelu (czasem innych dodatków) do tequili bianco. Istnieją oczywiście dojrzewające w beczkach gatunki tequili, ale te klasyfikowane są jako:
- Reposado (3 miesiące do roku w beczce)
- Anejo (rok do trzech lat)
- Extra Anejo (3 lata w beczce)
Jak pić tequilę? oczywiście, z cytryną i solą
To właściwie półprawda. Nazywanie rytuału przegryzania tego trunku słoną cytryną jest dużym uproszczeniem. Dlaczego? W Polsce często pijamy wódkę na raz zakąszając ogórkiem ale mało kto na ten ogórkowy rytuał pozwoli sobie pijąc czystą za 150 i więcej złotych od butelki. Podobnie z tequilą. Zabawa cytrynką jest elementem pubowego folkloru dla tych, którzy nigdy nie pili niczego lepszego niż tequila mixto. Zatem, jak pić tequilę, by ją docenić? Aby móc w ogóle mówić o smaku tequili należy degustować ją ze specjalnych kieliszków, w zgoła odmienny sposób niż ten, zaproponowany przez barowych żłopaczy. Ale o tym przeczytacie w tekście Jak pić tequilę? Poradnik dla gentlemanów i milades.
Dodaj komentarz