Czy czekolada jest zdrowa to pytanie, które chociaż raz musiał sobie zadać każdy, kto spożywa ją w nadmiarze i każdy kto lubi słodycze. Oboje uwielbiamy czekoladę i jemy jej stanowczo za dużo i stanowczo za mało o niej wiemy. Dlatego, też powstał ten tekst, który odpowiada na większość wątpliwości związanych z czekoladą i zdrowiem. Chcemy też raz na zawsze odpowiedzieć na pytanie, czy czekolada jest zdrowa i dla kogo.
Czym jest czekolada?
Dobrze zrobiona czekolada zawiera tłuszcz kakaowy i kakao. Łamie się równo, wydając charakterystyczny dźwięk, jest lśniąca i nie topi w palcach. Wszystkie te parametry zawdzięczamy procesowi temperowania. To, czy czekolada jest zdrowa czy nie, poniekąd zależy od samego procesu. To, co w czekoladzie przede wszystkim nam szkodzi to utwardzane tłuszcze roślinne, cukier i jego różne warianty oraz ewentualne dodatki do czekolad smakowych. Samo kakao jest źródłem magnezu, ale pamiętajmy, że wraz z magnezem w czekoladzie przyjmujemy też sporo cukru i nie mało tłuszczu.
Czy czekolada jest zdrowa?
Ok, no to postawy sprawę jasno, kawa na ławę. Czy czekolada jest zdrowa, czy równie dobrze możemy napychać się popcornem albo frytkami? Przejrzeliśmy badania naukowe na ten temat i oto czego się dowiedzieliśmy. Po pierwsze, wedle badań Department of Food Science and Human Nutrition, Uniwersytetu w Illinois, czekolada może obniżać cholesterol. Albo raczej batonik czekoladowy bogaty w zawarte w czekoladzie sterole rośline. Nie mniej, osoby badane otrzymywały ponad 1 gram steroli w batoniku konsumowanym dwa razy dziennie. W jednej czekoladzie steroli jest, zależnie od odmiany między 100 a 300 miligramów. Badania z roku 2011 wykazały jednak istotny związek między spożywaniem czekolady a zapobieganiem miażdżycy oraz chorobom układu krążenia. Jednakowoż osoby, które przeprowadzały badania wprost napisały, że konieczne są dalsze eksperymenty, które ewentualnie potwierdzić by mogły czy czekolada jest zdrowa w sensie takim, jak opisany.
Czy gorzka czekolada jest zdrowa?
Otwartym pozostaje też pytanie o to, którą czekoladę wybrać, jeśli zamierzacie leczyć się słodyczami. Jasne, czyli mleczne czekolady mają mniej tłuszczu, więcej fosforu i wapnia.Na pewno czekolada gorzka zawiera mniej cholesterolu, sodu, węglowodanów, a więcej żelaza czy potasu. Ciemna czekolada zawiera natomiast mniej białka, ale umówmy się – nikt nie traktuje jej jak zródło białka. Więc, z punktu widzenia zdrowotnych benefitów, jeśli macie już jeść czekoladę, lepiej wybrać te ciemną. Natomiast leczenie się słodyczami stanowczo wam odradzamy.
Czemu czekolada robi się biała? Czy to pleśń?
Czy czekolada jest zdrowa nawet wtedy, gdy zrobi się biała? Wbrew pozorom biały nalot na czekoladzie to nie pleśń, a “zakwity tłuszczu” i mimo obrzydliwej nazwy są zupełnie niegroźne. Pod wpływem temperatury czekolada rozpuszcza się, a następnie scala. W tym procesie tłuszcz w niej zawarty zaczyna migracje w kierunku powierzchni i powoduje białe wykwity, które możemy obserwować gołym okiem. Jest to proces tyleż naturalny, co raczej niepożądany. Zadziwiające jak wiele osób w sieci zastanawia się,czy czekolada jest zdrowa jeśli posiada nalot i czy zjeść ją licząc, że się nie zatrują. Jeśli mieliście kiedyś ten sam problem, to teraz już wiecie dlaczego czekolada robi się biała. Jedzcie spokojnie i na zdrowie.
PIZZA Napoletana – wszystko, co musisz wiedzieć o prawdziwej pizzy
Czemu czekolada po oddaniu krwi smakuje najlepiej?
Po oddaniu krwi tracimy sporą ilość kalorii. Krwiodawcom przysługuje więc tzw. posiłek regeneracyjny w skład którego, niezmiennie od dekad wchodzi właśnie czekolada. Dzieje się tak głównie dlatego, że jest po prostu kaloryczna .Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 listopada 2004 r. w sprawie wartości kalorycznej posiłku regeneracyjnego, osobie oddającej krew powinno się podać 4200 kcal. Od 2020 centra krwiodawstwa nie dokonują już zakupów na własną rękę, ale za pośrednictwem przetargu, który organizuje ministerstwo zdrowia. W przepisach spotkamy dokładne wytyczne odnośnie zawartości procentowej suchej masy kakaowej i wielu innych parametrów, jakie konkretny produkt ma spełniać. Co ciekawe, ministerstwo nie dopuszcza, aby czekolada posiadała płynne lub półpłynne nadzienie. Nie może zawierać ona także innych tłuszczy roślinnych – np. oleju palmowego, oleju kokosowego itp. Czy czekolada jest zdrowa, bo podaje się ją krwiodawcom? Na pewno, jest dobrym źródłem kalorii.
Co czekolada robi z psem?
jeśli macie czworonoga w domu z pewnością wiecie, że nie należy podawać mu czekolady. A dlaczego czekolada szkodzi psom? Nie chodzi o samą czekoladę a o zawartą w niej teobrominę, która jest dla psów toksyczna. Dawka śmiertelna wynosi 90-250 mg/kg masy ciała. Sprawę dodatkowo utrudnia fakt, że teobromina jest w organizmie czworonoga wolno metabolizowana. Pierwsze objawy zatrucia występują po około 4 godzinach i zalicza się do nich wymioty, biegunkę, niepokój, częstomocz. Wreszcie, przy odpowiednio dużej dawce, spożycie czekolady przez psa może go zwyczajnie zabić. Dodajmy, że koty również czekolady jeść nie powinny dokładnie z tego samego powodu.
Czy czekolada jest zdrowa? Dobre rady cioci Ady
- Czekolada jedzona w umiarkowanej ilości (góra 1-2 kostki dziennie) może mieć zauważalny pozytywny wpływ na organizm
- Suplementacja magnezu poprzez jedzenie czekolady to bardzo głupi pomysł
- Podawanie psom i kotom czekolady to także głupi pomysł
Dodaj komentarz