Mity na temat alkoholu. Oto lista dziesięciu najpopularniejszych mitów, które wielu z nas nieświadomie powtarza rozmawiając na temat alkoholu.
Mity na temat alkoholu #1: Czerwone wino jest lepsze niż białe bo jest zdrowsze
Uwielbiamy dyskusje na temat zbawiennego wpływu wina na ludzkie serce – antyoksydanty, garbniki i tak dalej. Ile znacie osób, które pije wino nie dla przyjemności, a jedynie jako lekarstwo? Ponadto, warto wiedzieć, że wino winu nierówne. Ilość antyoksydantów zależy od sposobu produkcji, odmiany winogron i staranności winiarza. Trudno o niemal różowym Pinot noir powiedzieć, że jest szczególnie leczniczym winem, podczas gdy argentyński Malbec mógłby być przepisywany na receptę. O ile oczywiście pijecie go z umiarem, tj. ograniczając się do jednego kieliszka, co kilka dni.
Mity na temat alkoholu #2: Ciemne piwo ma więcej kalorii
Utarło się jakoś, że ciemne piwa to głównie portery, czyli, w domyśle słodkie i mocne piwa. Kolor piwa w żaden sposób nie wpływa na jego moc czy zawartość cukru. Przykład? Kilkuprocentowy, mocno wytrawny Guiness ma ledwie 180 kcal na 500 ml. Jasny Tripel z Westmalle ma ich prawie 300 w butelce 0,33 litra.
Mity na temat alkoholu #3: Robak w Tequili musi być
Na temat robaka w Tequili pisaliśmy szczegółowo w Tequila. 5 mitów o destylacie z Agawy. o co chodzi z robakiem w butelce?. Więc tym razem tylko w skrócie – robaki, skorpiony i tym podobne, to domena Mezcalu, wódki na bazie agawy, która tequilą nie jest i być nie może.
Mity na temat alkoholi #4: Szampan tylko z Francji
Powiedzieć, że szampan to wino z Francji, to jak powiedzieć, że schabowy to danie z Europy. Nie każde wino musujące, nawet to wyprodukowane na geograficznym obszarze Szampanii można nazwać szampanem. O klasyfikacji trunku decyduje nie tylko miejsce jego pochodzenia, a jakość i przestrzeganie określonych wymogów co do produkcji i dojrzewania. Słowem, jeśli wino z winnicy w Szampanii produkowane w całości w regionie, ale zrobione jak Sowietskoje igristoje nie będzie nigdy szampanem.
Mity na temat alkoholi #5: Do piwa z wielkich koncernów dodaje się mnóstwo „chemii”
Piwo to jeden z najbardziej naturalnych napoi dostępnych na rynku. Niezależnie od tego, czy produkuje się je w dużym koncernie czy małym browarze, lista składników przeważnie ogranicza się do wody, słodu i chmielu oraz tak zwanych dodatków niesłodowanych – cukier, palone ziarno, przyprawy. Nawet jeśli nie jesteśmy fanami grysiku kukurydzianego, trudno uznać go za szczególną chemię.
Mity na temat alkoholu #6: Mieszanie alkoholi powoduje kaca
To nie mieszanie powoduje kaca a ilość bezwiednie spożywanego alkoholu. Gdy zaczynamy w szybkim tempie łączyć ze sobą różne alkohole, przeważnie nie panujemy nad tym ile i co pijemy. Ból głowy na drugi dzień jest spowodowany nadużyciem, a nie faktem mieszania. Poświęcamy temu tematowi tekst Mieszanie alkoholi. 5 mitów na temat imprezowania
Mity na temat alkoholi #7: Wino z siarką to jabol
Siarka to naturalny dodatek do żywności, obecny w dużych ilościach w przetworach owocowych i warzywnych. Trudno dziś znaleźć zresztą nie siarkowane wino, bo siarczyny stanowią po prostu naturalny i zupełnie bezpieczny dodatek. No, chyba że cierpimy z powodu alergii na związki siarki, ale to nie ma już żadnego związku z ich ogólną, rzekomą szkodliwością.
Mity na temat alkoholi #6: Alkohol im starszy, tym lepszy
To jeden z najpopularniejszych mitów, który doprowadził między innymi do fetyszyzacji win rocznikowych. Prawdą jest, że określone wina starzeją się dobrze w określonym przedziale wieku. Twierdzenie jednak, że każde wino nabiera z czasem charakteru jest mocno przesadzone. Większość win osiąga maksymalną dojrzałość po 3-4 latach od daty produkcji. Potem zaczyna się psuć. Wina te stanowią lwią część tego, co większość z nas pije. Alkohole mocne zaś przestają się starzeć po ich zabutelkowaniu. Whisky czy koniak nie dojrzewają w butelce.
Mity na temat alkoholi #9 : Im ciemniejszy kolor tym wyższa jakość alkoholu
To mit podobny do tego na temat dojrzewania. Warto wiedzieć jednak, że kolor trunku często bywa efektem użycia karmelu, a nie lat leżakowania w dębie. Co więcej, spotykanym procesem, na przykład w produkcji rumu, jest filtracja dojrzałego w beczce alkoholu z użyciem węgla aktywnego, celem pozbycia się jego koloru, przy jednoczesnym zachowaniu smaku. Taka filtracja sprawia, że alkohol “traci” kolor.
A wy? o jakich mitach słyszycie najczęściej?
Zobacz też:
Domowy minibar część 2: Alkohol
Dodaj komentarz